سلب مسئولیت: این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و مرجع دانلود معماری هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمی‌پذیرد.

طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان یکی از تخصصی‌ترین اقداماتی است که در جهت تجهیز کردن ساختمان‌های مسکونی، اداری و تجاری، استخرها و… اجرا می‌شود. هدف از انجام این کار، تامین ایمنی سازه در مقابل شرایط و تغییرات طبیعی همچون تغییرات آب و هوایی و همینطور خطرات احتمالی مانند آتش سوزی است.

این کار باید حتما توسط مهندسین متخصص و باتجربه انجام شود؛ زیرا اصول و استانداردهایی در این زمینه وجود دارد که عدم رعایت هر یک از آن‌ها می‌تواند خسارت‌های مالی و یا حتی در برخی موارد خسارت‌های جانی را به دنبال داشته باشد. در ادامه با تیم فنی و مهندسی کاراپمپ مجری تخصصی طراحی و مشاوره تاسیسات مکانیکی، همراه باشید تا در رابطه با خدمات مربوط در این زمینه اطلاعات بیشتری را ارائه دهیم.

طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان – کاملا حرفه ای + مشاوره رایگان

معرفی انواع خدمات طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان

طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان شامل قسمت‌های مختلفی است که در ادامه به معرفی آن‌ها می‌پردازیم:

طراحی نقشه چیدمان و نوع تجهیزات گرمایشی و سرمایشی

نوع سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی و تجهیزات به کار رفته در آن‌ها بسته به مسکونی یا صنعتی بودن ساختمان متفاوت است. انتخاب و نصب بویلر و دیگ بخار، راه اندازی موتورخانه، منبع حرارتی، نصب شوفاژ، سیستم گرمایش از کف، نصب فن کوئل و کانال کشی، کولر و موارد دیگر در این دسته جای می‌گیرند.

به طور کلی سیستم‌های گرمایشی در دو نوع گرمایش مرکزی و مستقیم و جهت تامین گرمای مورد نیاز در فصل‌های سرد سال مورد استفاده قرار می‌گیرند. در اکثر ساختمان‌ها بیشترین هزینه انرژی و تولید آلاینده‌ها به این سیستم‌ها اختصاص می‌یابد. از این رو در طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان با انتخاب سیستم گرمایشی مناسب با راندمان بالا، می‌توان خروجی آلاینده‌ها و هزینه سوخت را تا حد زیادی کاهش داد.

سیستم‌های سرمایشی نیز در انواع مختلف پمپ‌های حرارتی و تهویه مطبوع مرکزی، چیلرهای جذبی و همینطور کولرهای گازی مینی اسپلیت قابل استفاده هستند. نکته مهم رد انتخاب این سیستم‌ها توجه به سازگاری و تطابق آن با محیط و در دسترس بودن شرایط نگهداری و تعمیرات آن در آن مکان است.

طراحی نقشه‌های آبیاری فضای سبز ساختمان و آب باران

یکی از بخش‌های مهم در طراحی تاسیسات مکانیکی، طراحی سیستمی جهت جمع آوری آب حاصل از بارش باران در بام، حیاط، نورگیرهای فاقد سقف و… و دفع صحیح آن است. علاوه بر این برای ساختمان‌های دارای فضای سبز استفاده از سیستم آبیاری مناسب نیز اهمیت بسیاری دارد که باید طبق نقشه‌های اصولی اجرا شود.

طراحی سیستم تاسیسات استخر، جکوزی و سونا

طراحی تاسیسات استخر و سونا و جکوزی مواردی همچون مسیر گردش آب، انتخاب نوع پمپ گردش آب، فواره، سیستم کنترل مواد شیمیایی و گرم کننده را در بر می‌گیرد. نحوه لوله کشی و راه اندازی سیستم تصفیه از مهم‌ترین مواردی هستند که در این سیستم اجرا می‌شوند. به طور کلی در طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان، جهت طراحی استخر باید موارد زیر محاسبه شوند:

  • قطر لوله‌های سیستم تصفیه
  • قطر لوله‌های سیستم گرمایش
  • فیلتر تصفیه استخر، مبدل گرم کن آب استخر
  • پمپ‌های تصفیه و گرمایش استخر و جکوزی

طراحی رایزرها و داکت‌ها

داکت‌ها جعبه‌هایی هستند که در طراحی تاسیسات ساختمان جهت انتقال جریان هوای گرم و سرد، لوله‌های آب و لوله‌های فاضلاب مورد استفاده قرار می‌گیرند. به طور معمول این داکت‌ها جهت تهویه مطبوع فضاهای داخل ساختمان همانند سرویس بهداشتی و حمام نیز به کار می‌روند.

طراحی سیستم‌های تهویه مطبوع

تاسیسات تهویه مطبوع فرایندهای تخصصی در طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان محسوب می‌شوند که به کمک تجهیزات تامین کننده هوای تازه و تجهیزات بهبود کیفیت انجام می‌شوند. مهم‌ترین وظیفه سیستم تهویه مطبوع را می‌توان کنترل دمای محیط، رطوبت و سرعت وزش هوا، از بین بردن گرد و غبار و ضدعفونی کردن هوای محیط از آلودگی‌ها دانست.

در طراحی این سیستم‌ها عواملی نظیر امکانات مالی مالک، موقعیت مکانی ساختمان، مشخصات بخش خارجی ساختمان از نظر دما، رطوبت، باد، تابش آفتاب و سایه و قابلیت ساختمان در ذخیره سازی حرارت باید لحاظ شود. علاوه بر این تغییرات بار حرارتی ساختمان، جنبه‌های فیزیکی هوا جهت تطببیق پذیری با سیستم‌های تهویه مطبوع و انتظارات کارفرما از کیفیت هوای محیط نیز از عوامل مهمی هستند که در این زمینه باید مورد توجه قرار گیرند.

طراحی تاسیسات بهداشتی ساختمان

تاسیسات بهداشتی شامل سیستم‌های آب و فاضلاب، تهویه مطبوع، سرویس‌های بهداشتی و سایر امکانات مرتبط با بهداشت انسانی در ساختمان‌ها است.

طراحی سیستم لوله کشی ساختمان

لوله کشی ساختمان بسته به صنعتی یا مسکونی بودن آن متفاوت است اما به طور کلی جهت انتقال سیالات، گازها و آب انجام می‌شود. بخش سیستم آبرسانی از مهم‌ترین بخش‌ها در طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان محسوب می‌شود که اولین مرحله آن تامین آب بهداشتی و سالم است.

طراحی سیستم آتش نشانی و سیستم اعلام حریق

سیستم‌های اعلام حریق شامل اجزای مختلفی از جمله آب فشان، پنل و آژیر اعلام حریق و… هستند. با توجه به اینکه تمام تجهیزات این سیستم به یکدیگر مرتبط‌اند، طراحی آن‌ها نیز باید با دقت بالا و طبق استانداردهای مربوطه انجام گیرد.

فازبندی طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان

تاسیسات مکانیکی به طور کلی در سه فاز مختلف طراحی می‌شوند که در ادامه به معرفی آن‌ها می پردازیم:

فاز 1

در فاز اول از طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان جمع آوری اطلاعات مربوط به محل قرارگیری ساختمان (منطقه جغرافیایی) و سیستم‌های تهویه مطبوع آن انجام می‌شود. در این فاز کارشناسان باید محل اجرای پروژه را به دقت بررسی کنند. شرایط اقلیمی و آب و هوایی و نوع کاربری ساختمان عوامل تعیین کننده در انتخاب نوع تجهیزات و نحوه اجرای آن‌ها خواهند بود.

کارشناسان در این مرحله باید علاوه بر ارائه گزارشاتی مبنی بر انواع تجهیزات تهویه مطبوع متناسب با شرایط اقلیمی منطقه، مزایا و معایب این سیستم‌ها را نیز بیان کنند. همچنین تعیین نمودن کمینه و بیشینه دما در زمستان و تابستان نیز از دیگر وظایفی است که در این مرحله بر عهده کارشناسان مربوطه قرار دارد.

فاز 2

فاز دوم طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان مربوط به طراحی دقیق تجهیزات بر اساس محاسبات دقیق بارهای گرمایشی و سرمایشی و موارد مربوطه است. در این مرحله قطر و اندازه لوله، نوع تجهیزات و مسیر عبور لوله‌ها محاسبه و بررسی می‌شود و بر اساس اطلاعات به دست آمده و نقشه ساختمان، نقشه و جزئیات اجرایی اولیه رسم می‌گردد.

فاز 3

در فاز سوم نیز نقشه‌های کارگاهی مربوط به تجهیزات مختلف ارائه می شود و با توجه به آن‌ها ساخت تجهیزات آغاز می‌گردد. در برخی موارد این احتمال وجود دارد که مسیر لوله کشی یا کانال کشی با توجه به در نظر گرفتن شرایط کارگاهی دچار تغییر شود.

گزارش محاسبات مربوط به طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان

اطلاعات مربوط به محاسبات لازم جهت طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان باید در قالب یک گزارش به کارفرما ارائه شود. این گزارش موارد مختلفی از جمله محاسبات مروبط به انتخاب تجهیزات تهویه مطبوع، موتورخانه، سیستم اگزا و محاسبه بارهای گرمایشی و سرمایشی را در بر می‌گیرد.

  • تجزیه و تحلیل ضرایب انتقال حرارت با توجه به نقشه‌های معماری ساختمان در قسمت‌های مختلف از جمله سقف، کف و دیوارها
  • محاسبه دقیق بار برودتی و حرارتی در تمام محل‌های نصب سیستم تهویه مطبوع
  • محاسبه اندازه لوله‌های آب مصرفی با توجه به بیشینه مصرف لحظه‌ای آب
  • محاسبات مربوط به منابع آب مصرفی و آب اطفا حریق
  • محاسبات مربوط به میزان آب گرم مصرفی با توجه به حداکثر میزان مصرف آب گرم (بر اساس استانداردهای ایران)
  • محاسبه بارهای هر پلان و درج جدول مربوط به هر یک از آن‌ها

وظایف طراح تاسیسات مکانیکی ساختمان

از مهم‌ترین وظایف یک طراح این است که در طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان و همینطور اجرای آن، مقرون به صرفه بودن را برای تامین امنیت و ایجاد شرایط آسایش، در تمام مراحل در نظر بگیرد؛ با این تفاسیر یک طراح باید جوانب مختلف را بررسی کرده و هزینه‌های تهیه دستگاه‌ها و تجهیزات را مشخص و به کارفرما اعلام نماید.

علاوه بر بررسی ویژگی‌های مورد نیاز پروژه بر اساس شرایط اقلیمی منطقه، طراح باید جهت انجام یک طراحی بهینه با سایر مهندسین برق و معماری نیز مشورت داشته باشد. امروزه طراحی بهینه با حفظ راندمان و کارایی بالا و سازگاری با شرایط محیطی، از اصول مهم در طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان به شمار می‌رود. توجه داشته باشید که عدم سازگاری تاسیسات یک ساختمان با محیطی که در آن قرار دارد، هزینه‌های اضافی و هنگفتی را به ساکنان آن به دنبال دارد.

مهم ترین اصول در طراحی و اجرای تاسیسات مکانیکی ساختمان

  • مهم‌ترین اصل در طراحی سیستم‌های گرمایش و سرمایش، بهینه سازی مصرف انرژی و بالا بردن راندمان و کارایی سیستم است.
  • در تمام مراحل طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان و اجرا، رعایت تمامی ضوابط و استانداردهای ملی و محلی اهمیت بالایی را به خود اختصاص می‌دهند. رعایت این اصول به افزایش ایمنی و کیفیت اجرا کمک شایانی می‌کند.
  • تعبیه سیستم‌های اعلام و اطفاء حریق، تهویه مطبوع برای شرایط اضطراری و سیستم‌های امنیتی سبب ایجاد امنیت و مدیریت شرایط بحرانی خواهد بود؛ از این رو انتخاب صحیح و اجرای اصولی این سیستم بسیار حائز اهمیت است.

مزایای نقشه طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان

تنظیم و آماده کردن نقشه طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان از همان ابتدای کار و به همراه طراحی معماری و سازه، امکان پیشرفت سریع‌تر و هدفمندتر آیتم‌های کار را فراهم می سازد. این کار از به وجود آمدن اشتباهات و مغایرت‌های احتمالی تا حد زیادی جلوگیری می‌کند؛ بدین ترتیب خسارت‌های مالی هنگفت در اثر ایجاد این مغایرت‌ها به پروژه وارد نمی‌شود.

با توجه به اینکه تاسیسات مکانیکی گستردگی زیادی دارد، داشتن نقشه‌های دقیق در این زمینه کار را به نفع کارفرما پیش می‌برد. از سوی دیگر ارائه یک نقشه دقیق و حرفه‌ای از طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان این الزام را ایجاد می‌کند که تمامی کارها با رعایت استانداردها و الزامات قانونی انجام گیرند؛ این موضوع نیز در آینده سبب تامین و تضمین آسایش ساکنان ساختمان خواهد شد.

رعایت استانداردهای لازم علاوه بر زمان طراحی، در زمان اجرای تاسیسات مکانیکی نیز سبب صرفه‌جویی در مصرف انرژی و جلوگیری از اتلاف آن می‌گردد. برای این موضوع آیین نامه‌های مشخصی وجود دارند که تمامی استانداردهای لازم را در بر می‌گیرند.

کلام پایانی

طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان یکی از برترین خدماتی است که مهندسین دوره دیده و باتجربه ما در کاراپمپ ارائه می‌دهند. یکی از مهم‌ترین مسائل در این زمینه، حفظ راندمان بالا و سازگاری با محیط زیست همچون شرایط آب و هوایی و محیطی است. در صورت عدم سازگاری تاسیسات به کار رفته، احتمال خرابی و تحمیل خسارت‌های اضافی افزایش می‌یابد.

این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و سایت مرجع دانلود معماری هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمی‌پذیرد. محتوای این مطلب تبلیغاتی بوده و توسط سفارش دهنده تبلیغ آماده شده و سایت مرجع دانلود معماری مسئولیتی درباره محتوای آن ندارد. قبل از هر اقدامی سایت هدف و صحت خدمات یا محصولات را کاملا بررسی کنید.