بررسی ساختمان اداری سبز به نام Edge
در این مطلب از سایت مرجع دانلود معماری به بررسی ساختمان اداری سبز در هلند به نام Edge می پردازیم. این ساختمان سبزترین ساختمان اداری جهان است و کمترین اقداماتی که در آن صورت گرفته است هوشمندسازی آن است.
قطعا می توان گفت ساختمان اداری اج یک محیط اداری معمولی نیست. اگر بخواهیم یک توصیف کلی از این ساختمان ارائه دهیم می توانیم حظور نور طبیعی در نقاط زیادی از این ساختمان و نزدیک بودن همهی میزها به پنجره اشاره نمود. به علاوه یک سالن ورزشی داخل اج وجود دارد که نه تنها برای تناسب اندام در نظر گرفته شده است بلکه از انرژی ماهیچههای شما برای تامین انرژی ساختمان استفاده میکند. برای تامین امنیت این ساختمان از ربات های نگهبان استفاده می شود و اپلیکیشنهایی در این ساختمان به کار رفته که توسط شرکت هلندی OVG توسعه داده شده است. سرویس های بهداشتی این ساختمان توسط آب باران فلاش میشوند.
عنوان سبزترین ساختمان جهان به خاطر استفاده کامل از انرژیهای تجدیدپذیر و طبیعی در آن است. اما بحث هوشمند سازی آن بسیار متفاوت است زیرا در سقف های این ساختمان در مجموع ۲۸۰۰۰ سنسور تعبیه شده که میزان دمای محیط، روشنایی، حرکت و رطوبت را کنترل میکنند. سیستم روشنایی Edge توسط کمپانی فیلیپس (Phillips) طراحی شده و از پنلهای خاص LED استفاده کرده است. زیرا میزان مصرف انرژی الکتریسیته توسط این پنلها، بسیار کم است.
حتما ببینید : طراحی موزه مرسدس بنز – آلمان
Edge در حال حاضر در اجارهی شرکت مشاورهای دیلویت (Deloitte) و شرکت توسعه دهندهی OVG قرار دارد. در بحث هوشمند بودن این ساختمان می توان به اپلیکیشن آن اشاره نمود که کمترین استفاده این اپلیکیشن امکان هماهنگی کارکنان حاضر در شرکت با یکدیگر توسط اپلیکیشنهای مخصوص در گوشیهای همراه خود و تنظیم میزان روشنایی و دما است. به عنوان مثال اگر کارمندی بخواهد دمای قسمت مربوط به خود را تغییر دهد؛ میتواند با استفاده از اپلیکیشن گوشی خود شیر مربوط به لولههای بالای سرش را باز کند تا دما را به مقدار مورد نظر برساند. هر شیر میتواند، میزان دما را در اطراف ۴ میز تنظیم کند. همچنین کارکنان میتوانند به وسیلهی اپلیکیشنها، اموری مانند رزرو اتاق جلسه و باز کردن قفلها را انجام دهند. از آنجا که در این ساختمان هیچکس میز ثابتی ندارد، با استفاده از اپلیکیشن، محل تخصیص داده شده به خود را پیدا میکند.
برای تعریف و توصیف بهتر این ساختمان منحصربهفرد می توان به سخنان وایب وندر می (Wybe Van der Mey) مدیر این ساختمان اشاره نمود. که بیانات ایشان به شرح زیر است.
- از ابتدای سال افتتاح این ساختمان، تنها تعداد انگشتشماری شکایت مربوط به میزان گرمای محیط بوده است.در ساختمان سنتی سر درد شدن اولین دردسر افراد است!
- زمانی که Edge در سپتامبر ۲۰۱۴ افتتاح شد، حدود ۲۰ درصد از کارکنان میز کاری خود را توسط اپلیکیشن مشخص میکردند. این میزان به سرعت به ۱۰ درصد کاهش پیدا کرد و در نهایت به ۱ درصد رسید.ما امیدوار بودیم که کارکنان، میزهای کاری خود را با اپلیکیشن چک کنند اما آنها این کار را انجام ندادند.
همچنین در این ساختمان فضای نشستن کارمندان غیر قابل رزرو است و چیدمان هر طبقه در Deloitte مشابه است و به همین دلیل از کارکنان خواسته شده است تا از اپلیکیشن برای تعیین جایگاه خود استفاده کنند. هر چند از نظر فنی چنین امکانی شدنی است اما نتیجه ها نشان داده که افراد از آن استقبال نمی کنند. دلیل این است که کارکنان میخواهند هر روز بر روی صندلی دیروز خود بنشینند و کنار همکاران مورد نظر خود باشند. نکته جالب تر اینکه از اپلیکیشن رزرو اتاق جلسه هم استقبال چندانی نشد و خیلی از افراد از این برنامه استفاده نمیکنند.
می توان گفت یکی از ویژگی های منحصر به فرد این ساختمان اداری سبز این است که با وجود امکانات هوشمند، نسبت به محیط زیست مهربان است. در مورد هوشمند بودن این ساختمان ویژگی دیگری که باید به آن اشاره نمود وجود استیکر کد QR در اتاقهای کنفرانس است که به افراد اجازه میدهد از طریق تلفن همراه خود شرایط اتاق را کنترل کنند. برای مثال این امکان برای آنها وجود دارد که صفحه نمایش 4K را روشن کنند تا مطلب خود را ارائه دهند، نور اتاق را کم و زیاد کنند، دمای اتاق را تنظیم کنند و حتی پردهی پنجره را بالا و پایین بکشند.
این ساختمان اداری سبز توانسته در سال ۲۰۱۴ گواهی ممتاز را در معیارهای «ارزیابی زیستمحیطی و پایداری ساختمان» (BREEAM) کسب نماید. Edge توانسته این گواهی را با کسب امتیاز ۹۸.۳۶ درصد که بالاترین نمره در بین ساختمانهای تجاری دنیا است، به دست آورد.
این اعتبار و امتیازات سبب شده تا وندر می، علاوه بر شغل فعلی بهعنوان راهنمای تور هم فعالیت کند. بدین معنی که تاکنون میزبان شماری از معماران، توسعهدهندگان و رسانههای خبری بوده است. هرچند درخواست هیئتمدیرهی گردشگری آمستردام برای اجازه به بازدید گروهی از گردشگران چینی را رد کرده است. بازدیدکنندگان با هدف مشاهدهی طیف وسیعی از ویژگیهای این ساختمان که در آنها نوعی رویکرد نوآورانه و استفاده از انرژی خورشیدی لحاظ شده به این ساختمان وارد می شوند. به دلیل اینکه مشخص شد که پنلهای خورشیدی برای فراهم کردن ۱۰۰ درصد انرژی ساختمان کافی نیستند، دانشگاه علوم کاربردی آمستردام به همراه دانشگاه VU اقدام به نصب پنلهای بیشتر در ۴۱۰۰ مترمربع از مساحت سقف کردند. نوآوری در این ساختمان اداری سبز به اینجا ختم نمی شود و یک ناودان اریب هم آب باران را برای استفاده در سیفون سرویسهای بهداشتی جمع آوری میکند. به علاوه برای تشویق کارکنان خود نیز به سبزتر بودن، یک فضای بزرگ را برای دوچرخه سواری آنان فراهم نموده است.
حتما ببینید : طراحی کافه اسپریس – تهران
یکی از عوامل مهم مصرف کننده انرژی در ساختمان ها برای تعدیل دمای هواست که باز هم در این ساختمان با راه حلی نوآورانه از مصرف انرژی جلوگیری شده است. این راه به این شکل است که گرمایش و سرمایش ساختمان اج توسط یک سیستم آبی ذخیرهسازی انرژی تأمین میشود. یعنی در تابستان، آب گرم داخل چاه ذخیره میشود و برای گرم کردن ساختمان در فصل زمستان استفاده میشود و به همین روش آب سرد هم برای خنکسازی ساختمان در ماههای گرم مورد استفاده قرار میگیرد. هیچ رادیاتوری در این ساختمان وجود ندارد و تمام حرارت موجود از طریق کابلهای بهکاررفته در سقف ایجاد میشود.
نکته جالب توجه دیگر در این ساختمان اداری سبز این است که دو شرکت OVG و Deloitte که مستاجرهای این ساختمان هستند خود نیز به این موضوع اعتراف کرده اند که پروژهی آنها آزمایشی بوده و همه تدابیر آنها مثمر ثمر نبوده است. برای مثال یکی از چالش های بزرگ آنها کوهی از اطلاعات است که توسط سنسورها تولید میشود. و وندر می نیز در گفتگو با بیبیسی به این موضوع اذعان داشته و گفته است که (در حال حاضر باید یاد بگیریم که چطور این همه دادهی خروجی را مدیریت کرده و آنها را بخوانیم).
از میان تمام داده هایی که سنسور ها تولید می کنند فقط دو نوع داده وجود دارند که هم برای تیم کارکنان و هم برای تیم تاسیسات قابل دستیابی هستند. بعضی از این دادهها، اطلاعاتی راجع به تعداد کارکنان حاضر در ساختمان در هر زمان، تعداد بازدیدکنندگان، میزان مصرف انرژی و درجه حرارت محیط میدهند. در این میان بعضی داده ها بسیار سرگرم کننده تر هستند، برای مثال نمودارهایی که نشان میدهند چه نوع قهوه و در چه مقداری در هر زمان مصرف شده است. این نتایج نشان داده است که نوشیدنیهایی چون کاپوچینو و لاته از محبوبیت بیشتری برخوردار بودهاند. از این رو Deloitte از شرکت سازندهی دستگاه نوشیدنی خواسته است تا محفظهی بزرگتری را برای شیر در نظر بگیرد.
مثال خوب دیگری که در این مورد می توان به آن اشاره کرد متصل بودن هر دستگاه قهوه به اینترنت است که سبب می شود مسئولان تدارکات از راه دور متوجه شوند که قهوهی کدام دستگاه رو به اتمام است و آن را پر نمایند. به علاوه نیروهای خدماتی با همین امکان که برای آویز حوله های سرویس های بهداشتی وجود دارد متوجه می شوند که حوله تمیز در کدام یک از سرویس های بهداشتی رو به اتمام است. به عبارتی ساعات کار نیروهای نظافتی هم بسته به گزارش دادهها متغیر است.
شاید در نگاه اول این ویژگی ها در ساختمان اداری سبز بی فایده و یک شوخی به نظر برسد. اما وندر می در این مورد می گوید: (هدف ما این است که همه چیز در این ساختمان قابل پیشبینی باشد تا به به معنی واقعی کلمه هوشمند تلقی شود).
ترجمه : مرجع دانلود معماری
این مطالب را هم ببینید:
آموزش شبیه سازی معماری در Unreal Engine
نظرات (0)