نکات کلیدی در انتخاب سیستم روشنایی مناسب

یکی از فاکتور های مهم و تاثیر گذار در طراحی داخلی هر خانه ایی ، روشنایی می باشد. عناصر روشنایی علاوه بر دکوراتیو بودن ، می توانند همه چیز را ، از برنامه خواب گرفته تا ادراکات و عملکرد مغز کاربر را تحت تاثیر قرار دهند. به همین علت باید انتخاب سیستم روشنایی با دقت صورت گیرد. بیشتر افراد در زمان انتخاب عناصر روشنایی منزل خود با مشکلاتی مواجه می شوند زیرا نمی دانند بایستی به چه نکاتی توجه داشته باشند. بنابراین در این مطلب نکات کلیدی در انتخاب سیستم روشنایی مناسب برای شما همراهان سایت ارائه شده که با رعایت این اصول می توانید برای هر یک از اتاق های منزل خود یک سیستم روشنایی مناسب انتخاب کنید.

انتخاب سیستم روشنایی مناسب

 

معمولا این نکته که روشنایی سقفی بهتر است یا روشنایی دیواری ، بیشترین موضوعی است که ذهن افراد را در هنگام خرید سیستم روشنایی و طراحی آن در خانه به خود مشغول می کند. در حقیقت جواب ابن سوال دوگانه به کارکرد اتاق و عملکرد آن بستگی دارد. نورپردازی مناسب موجب ایجاد حس آرامش ، سکون و یا انرژی در مخاطب خواهد شد به همین علت به هنگام انتخاب سیستم روشنایی و نورپردازی برای هر فضایی بایستی توجه ویژه ایی به کارکرد آن فضا داشته باشد. بعضی از سیستم های نورپردازی برای هدف خاصی طراحی می شوند. بنابراین باید اتاق خانه شما نیز دارای روشنایی متناسب با هدف اتاق باشد. در حقیقت شما می توانید با اندیشیدن درباره نحوه عملکرد هر اتاق سیستم روشنایی منزل خود را بهینه کنید.

انتخاب سیستم روشنایی مناسب

ابتدا عملکرد اتاق را در نظر بگیرید : 

در مجموع عملکرد روشنایی به سه دسته تقسیم می شود:

  1. روشنایی تاکیدی
  2. روشنایی کاری یا موردی
  3. روشنایی محیطی یا عمومی

در ادامه به بررسی هدف اصلی این 3 نوع روشنایی پرداخته شده است:

1- روشنایی تاکیدی : 

در واقع روشنایی تاکیدی تزئینی ترین سیستم روشنایی محسوب می شود. و شیوه ایی از نورپردازی است که برای تاکید بر روی یک اثر هنری ، کتابخانه و یا محیطی خاص مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع سیستم روشنایی با ایجاد سایه هایی در اطراف جسم ، تاثیرات چشمگیری را به ارمغان می آورد. نمونه های روشنایی های تاکیدی به شرح زیر می باشد :

  • چراغ های دیواری
  • روشنایی های ایجاد شده در فرورفتگی ها
  • چراغ های مورد استفاده روی آثار هنری خاص

اصول انتخاب سیستم روشنایی مناسب

2- سیستم روشنایی کاری یا موردی : 

روشنایی کاری یا موردی یک نوع سیستم نورپردازی می باشد که به منظور هدف خاصی ایجاد شده است. این نوع سیستم روشنایی مناطق مشخصی را روشن می کند. نمونه های سیستم روشنایی موردی به شرح زیر می باشند:

  • چراغ های داخل کمد ها
  • چراغ هایی زیر کابینتی که صفحه کابینت ها را روشن می کنند.
  • چراغ هایی که میز کار و یا فضای مختص به مطالعه را روشن می کنند.

انتخاب سیستم روشنایی مناسب

3- روشنایی محیطی یا عمومی : 

روشنایی محیطی به عنوان روشنایی عمومی نیز شناخته می شود. این روشنایی همان گونه که از نامش پیداست ، به منابع نوری ایی اطلاق می شود که روشنایی کلی و محیطی یک مکان را بر عهده دارد. عناصر نورپردازی این سیستم روشنایی تمام اتاق را روشن نموده و به عنوان نور طبیعی اتاق شناخته می شوند. نمونه های سیستم روشنایی محیطی به شرح زیر می باشند:

  • چراغ های دیواری
  • لوستر های سقفی

انتخاب سیستم روشنایی مناسب


حتما ببینید : طراحی داخلی با سبک دانمارکی همراه با ویژگی های آن


انتخاب سیستم روشنایی بر اساس عملکرد فضا : 

برای نورپردازی صحیح اتاق با استفاده از سیستم های روشنایی بایستی ابتدا به عملکرد فضا دقت شود. و سپس سیستم روشنایی مورد نیاز خود را انتخاب کنید. برای شروع بهتر است از چراغ های محیطی استفاده کنید و سپس در صورت نیاز از سیستم روشنایی موردی و تاکیدی استفاده کنید. بایستی در زمان انتخاب عناصر روشنایی بخش به این نکته توجه داشته باشید که نور موجود کدام بخش اتاق را روشن خواهد کرد. اگر قصد استفاده از لوستر های آویز سقفی را دارید بایستی ابعاد اتاق را نیز در نظر بگیرید. و در صورت عدم کافی بودن یک لوستر ، از چراغ های بیشتری استفاده کنید.

اصول انتخاب سیستم روشنایی مناسب

1- سیستم نورپردازی اتاق نشیمن : 

اتاق نشیمن عمومی ترین و پرکاربرد ترین بخش خانه محسوب می شود و به همین علت به یک سیستم نورپردازی قوی نیاز دارد. یکی از ترفند های زیبایی طراحی داخلی استفاده از روشنایی تاکیدی در گوشه ایی از اتاق نشیمن و در کنار سیستم روشنایی محیطی می باشد. به عنوان مثال ، شما می توانید در کنار نورپردازی کلی ، بر روی دیوار اکسسوری و یا تابلوی هنری قرار دهید و با استفاده از نور تاکیدی آن را تبدیل به نقطه ایی تاکیدی کنید.

اصول انتخاب سیستم روشنایی مناسب

2- روشنایی آشپزخانه : 

سیستم روشنایی محیطی در آشپزخانه بسیار حائز اهمیت می باشد. اما موضوع مهمی که در روشنایی آشپزخانه بسیار اهمیت دارد این است که با استفاده از سیستم نورپردازی موردی سطوحی مانند صفحه کابینت ها که برای آشپزی کردن و انجام کار ها مورد استفاده قرار می گیرند به درستی روشن شوند.

اصول انتخاب سیستم روشنایی مناسب

3- نورپردازی اتاق خواب : 

یکی از پرکاربرد ترین سیستم روشنایی موردی در اتاق خواب ، آباژور هایی هستند که بر روی میز های پاتختی در کنار تخت خواب قرار می گیرند. توصیه متخصصین علاوه بر این روشنایی ها ، استفاده از نورپردازی موردی است که در اطراف میز آرایش و در بخش های مخصوص لباس ها می باشد. تا بدین ترتیب کار برای افراد ساده تر شود. هم چنین می توان برای نورپردازی محیطی اتاق خواب از نور ها و مدل های ملایم تر استفاده شود.

نکات کلیدی در انتخاب سیستم روشنایی مناسب

4- سرویس بهداشتی : 

یکی از سخت ترین مکان ها ، روشنایی سرویس بهداشتی می باشد. معمولا در قسمت بالای آینه موجود در حمام و دستشویی یک سیستم روشنایی موردی قرار می گیرد ، اما به علت ایجاد سایه در نورپردازی موردی ، باید در در اطراف آینه از دو چراغ نیز استفاده شود. که چراغ های دیواری مناسب ترین گزینه برای این کار هستند. لازم است که در کنار نورپردازی موردی از یک سیستم روشنایی محیطی قدرتمند نیز استفاده شود.

نکات کلیدی در انتخاب سیستم روشنایی مناسب

انتخاب لامپ مناسب : 

لامپ ها منابع اصلی نور هستند و نوع نور به واسطه نوع لامپ مشخص می شود. لامپ های مختلف دارای عملکرد های متفاوتی هستند. و فضای متفاوتی را به وجود می آورند. معمولا در خانه ها از 4 نوع لامپ زیر استفاده می شود :

  1. لامپ LED
  2. لامپ های هالوژنی
  3. لامپ های فلورسنت
  4. لامپ های رشته ایی

نکات کلیدی در انتخاب سیستم روشنایی مناسب

1- لامپ LED : 

لامپ های LED همانند لامپ های فلورسنت بسیار کاربردی هستند اما نسبت به این لامپ ها 3 برابر بیشتر عمر می کنند. در گذشته از این لامپ ها به علت نور مستقیم و سختی که داشتند بیشتر به عنوان چراغ های موردی و یا تاکیدی استفاده می شدند. اما در حال حاضر با پیشرفت تکنولوژی ، لامپ های LED نیز مانند لامپ های رشته ایی نور گرم و ملایمی را ایجاد می کنند. البته لامپ LED نسبت به لامپ های دیگر گرانتر هستند.

2- لامپ های هالوژنی : 

این مدل لامپ ها درخشان هستند و به همین علت مناسب ترین گزینه برای دکوراسیون های مدرن هستند. لامپ های هالوژنی با ایجاد کنتراست یک انتخاب ایده آل برای سیستم روشنایی های موردی و تاکیدی محسوب می شوند. میزان مصرف انرژی این لامپ ها درصد کمتر از لامپ های رشته ایی می باشد.

3- لامپ های فلورسنت : 

میزان انرژی مصرفی یک لامپ فلورسنت 75 درصد کمتر از لامپ های رشته ایی می باشد. لامپ های فلورسنت طول عمر بالایی دارند. استفاده از این لامپ ها موجب ایجاد محیطی جذاب و گرم می شود و  نور ملایم و راحتی را منتشر می کنند. معمولا این نوع لامپ ها بیشتر به رنگ سفید هستند. اما به رنگ زرد نیز تولید شده و در اندازه های مختلف موجود می باشند.

4- لامپ های رشته ایی

در گذشته در هر خانه ایی از لامپ های رشته ایی استفاده می شد. به علت میزان انرژی مصرفی بالای این لامپ ها ، اتحادیه اروپا استفاده از آن ها را ممنوع اعلام کرده است. این لامپ ها نور گرم و تابانی را ایجاد می کنند.


این مطلب را هم ببینید :

دانلود مجموعه آبجکت نما ساختمان و محوطه کریستال سی جی