بیوگرافی و معرفی آثار معمار ماریو بوتا – Mario Botta

ماریو بوتا متولد سال 1943 در مندریزیو سوئیس است. وی در سال ۱۹۶۱_۱۹۶۴ در «Liceo Artistico» میلان و تا ۱۹۶۸ در «l’Istituto Universitario di Architettura» ونیز تحصیل نمود ؛ و در همین مدت هم‌زمان در سال ۱۹۶۵ در آتلیه Corbusier به کار پرداخت. بوتا در رشته محاسبات ساختمان آموزش‌دیده و از دانشجویان برجسته مدرسه معماری تیچینو بوده است. همچنین در سال ۱۹۵۸ به‌عنوان کارآموز با مهندسانی چون Luigi Camenisch و Tita Carloni کارکرد. ماریو بوتا در کارنامه خود همکاری با معماران برجسته و مشهوری چون لوکوربوزیه در سال‌های ۱۹۶۵-۱۹۶۹ و لوئی کان در سال ۱۹۶۹ (یکی از مهم‌ترین اعضای مدرسه فنی سوئیس) را به ثبت رسانده است. وی توانست اولین دفتر مهندسی خود را در سال ۱۹۷۰ راه‌اندازی کند و در سال 1978 در فدراسیون مهندسان سوئیس عضو شود. همچنین در طول سال‌های 1982 تا 1987 در کمیسیون فدرال هنرهای زیبا عضو بود.

بوتا یکی از اعضای مهم مکتب تیسینز بود که در همین راستا در بعضی از خانه‌های ویلایی ساده و ظریف گرایش‌های فرمالیستی در کارهای او دیده می‌شود. اولین کاری که او از خود به یادگار گذاشت خانه روحانی در ترتاکه (۱۹۶۱-۱۹۶۳) بود. بعضی از مشخصات برجسته در طراحی‌های ماریو بوتا؛ دقت زیاد در توپوگرافی زمین و حساسیت به بوم گرایی، گرایش به فرم‌های هندسی، توجه به‌سادگی در انتخاب الگوهای معماری ، ایجاد فضای سایه‌روشن در کارها، تأکید بر مهارت‌های حرفه‌ای در اجرا، دعوت طبیعت به داخل ساختمان با بهره‌گیری از فضای باز، تعبیه نورگیرهای مشابه در اکثر کارهای وی است. هر وقت که بوتا مکانی را برای خانه‌ای جدید در نقطه‌ای انتخاب می‌کرد، توجه بسیاری به سایت مبذول می‌داشت و ملهم از علم ساکنین قدیمی آن نقطه است.


حتما ببینید: بیوگرافی نیکولاس گریمشاو


غیرممکن است حتی اگر به‌طور اتفاقی با یک بنا که ماریو بوتا طراحی کرده باشد برخورد کنیم و به حس عمیق حاصل از نظم ترکیبی آن پی نبریم. اگر از فاصله‌ای دورتر به آثار بوتا نگاه کنیم خطوط هندسی را می‌بینیم که حجم‌های اولیه را در مقابل منظره طبیعی پشت جدا می‌کند. خطوط قوی به‌وضوح بر مقطع فرمی سایه‌روشن در برابر محیط طبیعی پیرامونش تأکیددارند. سطوح به‌واسطه هندسه‌ای که نور را منعکس می‌کنند تجسم‌یافته‌اند. چیزی که شمارا به درون فرامی‌خواند سایه کنج است و منظره‌های زیادی که از دیدن آن‌ها محروم شده‌ایم توسط خطوط ساده دیوارها و ستون‌ها از داخل شکل می‌گیرد.

از دیگر مشخصات و ویژگی‌های کارهای بوتا در قالب پنجره‌هاست که دارای گشودگی‌های بزرگ، حفاظت‌شده و عقب کشیده شده هستند و دیوارها که پیوستگی‌های آن‌ها به‌وسیله‌ی شکاف‌های کوچکی قطع می‌شود و تبدیل به نقاط مناسب دارای امتیاز می‌شوند که از این راه می‌توان فضای بیرونی را مشاهده کرد و به‌گونه‌ای حضور آن‌ها را به داخل معرفی کرد که برای شرایط قابل سکنی ضروری باشند. از دیگر عناصری که در کارهای بوتا به چشم می‌خورد، ترسیم ارتباطات توسط نورگیرهای سقفی به هم متصلی است که اکثراً ساختمان را از طول به بخش‌هایی تقسیم می‌کند. نورگیرها به‌جز نوردهی، وجود وقایع طبیعی مانند باران و برف را در فضای خارج نشان می‌دهند. در مورد طراحی کلیسا تأثیر تفکرات بوتا را می‌توان در آثارش به‌خوبی مشاهده نمود.

این جملات که «امروزه کلیسا فرصتی است استثنائی برای ساخت و تقویت فضائی که در آن زندگی می‌کنیم و نشانه‌ای تازه است برای آنچه مردم منتظرش بودند» و یا اینکه «کلیسا ایجاد مکث می‌کند، یک‌لحظه سکوت، فرصتی برای انعکاس و عبادت بشری که مواجه با تغییرات سریع و تناقض‌های شهرهای مدرن» و یا «کلیسا ضرورتی است که نه‌تنها برای مؤمنان بلکه برای کسانی که ایمان ندارند یادآوری است برای تلفیق دوباره با گذشته» تفکرات و گفته‌های بوتا به‌خوبی منعکس می‌سازد. بوتا بعد از طراحی و ساخت آثار زیادی در کشور سوئیس کم‌کم به کشورهای خارجی راه پیدا کرد و به یک معمار بین‌المللی تبدیل شد.


حتما ببیند: بیوگرافی ریچارد مایر


 ازجمله جوایزی که  ماریو بوتا  در طول دوران حرفه‌ای کار خود دریافت نمود به موارد زیر می‌توان اشاره نمود:

  • جایزه آنوال پریکس 2005 (Annual Prix 2005) برای برج کیوبو (Kyobo) در سئول کره جنوبی که هرسال توسط آکادمی بین‌المللی معماری در صوفیه بلغارستان (IAA) به برترین اثر اجراشده در سال گذشته اهدا می‌گردد.
  • رتبه مریت (Merit) در جایزه‌ی AIA برای طراحی موزه‌ی هنرهای مدرن در سان‌فرانسیسکو
  • جایزه میراث فرهنگی اروپا
  • جایزه نوسترا (European Union Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Awards) هلند
  • جایزه بین‌المللی معماری ۲۰۰۶ انجمن ادبی شیکاگو: موزه معماری و طراحی (the International Architecture Award of the Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design)

از مهم‌ترین آثار ماریو بوتا نیز می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • موزه هنرهای معاصر سان‌فرانسیسکو
  • کلیسای ازنو دی سروزا Azzano di Seravezza (ایتالیا) ۲۰۰۰
  • موزه بنیاد مارتین بدمر، کلگنی (سوئیس) ۱۹۹۹
  • کنیسه‌ی سیمبلیستا، دانشگاه تل‌آویو (اسراییل) ۱۹۹۸
  • کلیسای سنتا ماریا دگلی آنجلی، مونته تمروو Monte Tamaro (سوئیس) و موزه جین تینگولی Jean Tinguely در بال ۱۹۹۶
  • کلیسای جامع معاد La Cathédrale de la Résurrection، آوری (فرانسه) ۱۹۹۵
  • موزه هنر مدرن، سن فرانسیسکو (آمریکا) ۱۹۹۴
  • مرکز ملی تحقیقات جوی در بولدر، کلرادو (ایالات‌متحده) ۱۹۶۷
  • خانه‌های شخصی در کدنزو کدنزو ۱۹۷۱
  • بانک استانی فریبورگئویس fribourgeoise، فریبورگ Fribourg (سوئیس) ۱۹۸۷
  • خانه‌ی فرهنگ، چمبری Chambéry (فرانسه) ۱۹۸۷
  • خانه‌ی کتاب، تصویر و صدا فرآنکولرسایس میترراند François Mitterrand، ویللوربنن Villeurbanne (فرانسه) ۱۹۸۷
  • لا بنکا دل گتردو La Banca del Gotardo، لوگنو Lugano (سوئیس) ۱۹۸۸
  • کلیسای سنت جین‌باتیست د مگنو Saint Jean-Baptiste d Mogno، تسین Tessin (سوئیس) ۱۹۹۴

Mario Botta

ماریو بوتا

گرداوری و ترجمه: مرجع دانلود معماری


این مطلب را هم ببینید: دانلود لومیون 5