سبک معماری پست مدرن – Postmodern architecture

معماری پست مدرن : خود کلمه‌ی پست مدرن در فارسی به پسامدرن و فرا مدرن نیز معنی شده است. منظور از آن دوره‌ی پس از مدرن و شرایط مربوط به آن است. از دیدگاه بعضی افراد پست مدرن را دوره فرا صنعتی و از نظر عده‌ای دوره های متفاوت از مدرن است. مشکلات امروز جوامع از دیدگاه پست مدرن، مانند مدرن کم ارزش شدت حیثیت انسان است.

مواردی که می توان نظریات پست مدرنیسم و نقد آن از مدرنیسم را مورد بررسی قرار داد شامل عقلانیت، ایده ئولوژی، کثرت گرایی، تاریخ، رسانه ها، زبان و تکنولوژی هستند.

معماری پست مدرن

 

در دهه 1960 میلادی پست مدرنیسم با پیکره پیچیده و در هم تنیده و متنوعی از اندیشه ها، آرمان و نظریات به وجود آمد. سپس مکاتب فکری غرب مانند  اندیشه های دیکانستراکشن (Deconstruction) و فمینیسم و پسا استعمارگرایی و غیره جزء واژه پست مدرن فلسفی مطرح شدند. در سراسر اروپا و ایالات متحده به ویژه در محافل آکادمیک و در میان دانشگاهیان، معماران، هنرمندان و حتی مجریان برنامه ها و تبلیغات و رسانه های گروهی و مطبوعات و …  پست مدرنیسم گسترش یافت. پست مدرن در طول زمان گفتمان های فراوان و متعددی را در پی داشته و همچنان این روند را ادامه می دهد.


حتما ببینید : معماری پایدار


معماری پسن مدرن

 

تاکید بر کلیشه، تقلید هزل آمیز ازسبک های مختلف و اختلاط و امتزاج رنگ های مختلف کولاژ (Collage) ویژگی شاخص هنر پست مدرن است. در تفکر پست مدرن، هنر صرفا یک تجربه زیبا شناختی نیست، بلکه روش شناخت جهان است. در دنیای پست مدرن هنر نه به چارچوب ارجاعی و معیار داوری خاصی متعلق است و نه به پروژه یا اتوپیای خاصی تعلق دارد.

معماری پست مدرن

از زمانی که موضوع پست مدرن در معماری به صورت یک سبک مهم مطرح شد یعنی در دهه شصت میلادی انتقاداتی به زیر بنای اندیشه منطق گرا و تکنومدار معماری مدرن وارد گردید. یک نفر از شاگردان لویی کان به نام رابرت ونچوری.وی آغازگر این جنبش بود و در همین زمینه در جواب میس که شعارش “کمتر بیشتر است”، بیان کرد که  “که کمتر کسل کننده است “. بدین معنی که ونچوری معتقد بود سائل بسیار پیچیده و متضاد در ساختمان وجود دارد که نمی توان آن ها را نادیده گرفت و معماری تنها تکنیک نیست.

معماران پست مدرن معتقدند که باید در این سبک از معماری عوامل زیر در نظر گرفته شوند:

  • خصوصیات شهری و خیابان وکوچه و بازار
  • شرایط اقلیمی مانند رطوبت وسرما و گرما
  • خصوصیات فرهنگی و تاریخی افرادی که از آن استفاده می کنند
  • نحوه زندگی روزمره اهالی ساختمان پیش زمینه های آن ها در رابطه با فرم های زیستی در اکثر کارهای پست مدرن مشاهده می شود که آن ها سعی دارند تا از نشانه ها و نماد هایی استفاده کنند که در هر منطقه مشخص کننده نوع کاربری آن ساختمان است.

یکی از نمونه های بارزی که توسط چارز مور در سبک پست مدرن طراحی شد ” میدان ایتالیا ” بود و مور در طرح خود توجهی به بافت اطراف سایت نداشت بلکه در این طرح، مجسمه و فواره و آب را به صورت یک مجموعه به هم تنیده به نمایش گذاشت.

یکی از سخنان مهم دیگر در مورد معماری پست مدرن متعلق به چارلز جنکز است که بیان می کند : ساختمان پست مدرن دارای دو گانگی در قواعد و مفاهیم است، یکی برای قشر روشن فکر و دیگری برای عامه مردم.

معماری پست مدرن تاثیر بسیار گسترده ای در سطح جهانی داشت و بیش از پنجاه سال در مقابل معماری مدرن مقاومت کرد و تا نیمه دوم دهه هشتاد میلادی به عنوان معماری آوانگارد و فراگیر مطرح بود. این سبک پس از انقلاب در ایران مطرح شد با این وجود اکثر آثاری که در شهرهای بزرگ ایران به خصوص در تهران ساخته شد، فقط تقلیدی از معماری غرب بود. نکته‌ی مهمی که باید حتما به آن اشاره نمود این است که هر کجا از معماری پست مدرن سخنی به میان آید منظور پست مدرن خاکستری است و معماری پست مدرن سفید به لحاظ تشابه زیاد با معماری مدرن بیشتر به نام نئو مدرن یا معماری جدید شناخته می شود.

معماری پست مدرن

پروژه های مهم به سبک معماری پست مدرن

  • بانک مرکزی آمریکا-فیلیپ جانسون
  • کلیسای جامع،گرندویگ کرک
  • ساختمان فرهنگی اجتماعی پرتلند،مایکل گریو 1982
  • ساختمان MI6 لندن، تری فارل 1990
  • ساختمان سونی،فیلیپ جانسون 1984
  • برج تجاری/اداری ترانس امریکا،سانفرانسیسکو 1972

این مطلب را هم ببینید: بیوگرافی فلیپ جانسون