اصول انتخاب آبنما

عنصر آب نمادی از آرامش طبیعت برای بشر است. آب در طول تاریخ نقش مهم و تاثیر گذاری در معماری جهان و ایران داشته است. به ویژه در معماری سنتی ایرانی نیز حوض به عنوان یک آبنمای قدیمی مورد استفاده قرار گرفته است. آبنما ها فضا های زیبا و دلپذیری را خلق می کنند. در زندگی مدرن امروزی آبنما در فرم و شکل های جدیدی در دکوراسیون داخلی و محوطه باز مورد استفاده قرار می گیرد. اغلب افراد علاقمند به داشتن آبنما در دکوراسیون منزل خود هستند. با این وجود ، انتخاب آبنما بستگی به نکات متعددی همچون: آشنایی با محل ، سبک ، مصالح ، اندازه ، ایمنی و نگهداری دارد. در ادامه این مطلب با اصول و نحوه انتخاب آبنما برای دکوراسیون داخلی و محوطه باز آشنا خواهید شد.

اصول انتخاب آبنما

تاریخچه آبنما : 

از دیرباز تا کنون آب به عنوان عنصری حیات بخش در محل سکونت بشر وجود داشته است. صدای آرامش دهنده جریان آب و نحوه جاری شدن آن در محیط های مختلف علت اصلی حضور همیشگی آب در معماری است. علاقمند بودن انسان به حضور آب در محل سکونت خود مهم نیست. بلکه آن چه که حائز اهمیت است نقش آبنما در زندگی بشر و حس خوبی است که القا می کند. قدمت آبنما به 4000 سال پیش از میلاد مسیح بر می گردد. با مشاهده بنا های تاریخی و قدیمی ایرانی نیز می توان دریافت که از آبنما در دکوراسیون خانه ها و محوطه باغ ها استفاده می شده است. در اروپا نیز ابتدا در معماری یونانی از آبتما استفاده شده است. آبنما نخست نقش منبع آب را ایفا می کرد ، اما به مرور زمان علاوه بر این عملکرد ، به لحاظ زیبایی و دکوراتیو نیز مورد استفاده قرار می گیرد. آبنما های دوران رنسانس از جمله معروف ترین آبنما های باستانی به شمار می روند که بیشتر دارای فرمی تندیس گونه هستند.

در گذشته آبنما های دکوراتیو نقش مرکز دکوراسیون داخلی خانه های اشرافی و کاخ‌ های سلطنتی را ایفا می کردند. بدون شک طراحی و ساخت این آبنما ها نیاز به مهارت های مهندسی خاص داشته است. و به مرور زمان ، آبنما ها در دکوراسیون خانه های معمولی نیز مورد استفاده قرار گرفتند. ایجاد ارتباط بین طبیعت و محیط داخل نقش اصلی آبنما می باشد. در حال حاضر آبنما ها در انواع مدل ها و با مقیاس های گوناگون طراحی و ساخته می شوند و به همین علت در هر فضایی حتی با مساحت کم نیز به راحتی قابل استفاده هستند و هر فردی می تواند از حضور آب در محیط زندگی خود نهایت لذت را داشته باشد.

آبنما به بیانی ساده سازه ایی است که در محیط فضا های مختلف با کاربری های متفاوت اجرا می‌ شود و تعریف کننده نحوه حرکت آب است. فرم آبنما ، آب را به شکل نمایشی به حرکت در می آورد و باعث ایجاد صدای دلنشین می شود.

اصول انتخاب آبنما

آبنما : انواع طبیعی و پیش ساخته 

آبنما ها به 2 دسته تقسیم می شوند :

1- آبنما های طبیعی : این مدل آبنما با استفاده از سنگ های طبیعی و گیاهان طراحی و ساخته می شود. شما می توانید با استفاده از این آبنما ها یک طبیعت مینیاتوری را در منزل خود داشته باشید. آبنما های طبیعی بهترین انتخاب برای افرادی است که علاقمند به فرم طبیعی چشمه ها هستند.

2- آبنما های پیش ساخته : این مدل آبنما با الهام از فرم های طبیعی طراحی و ساخته می شوند اما در نهایت شکلی مدرن خواهند داشت. معمولا این مدل آبنما ها فرم های ساخته دست بشر را به نمایش می گذارند و با نام آبنمای مدرن نیز شناخته می شوند.

اصول انتخاب آبنما

مزایای آبنما های مدرن : 

آبنما های مدرن دارای مزایای بسیاری به شرح زیر می باشند :

  • هزینه کمتر نسبیت به سایر مدل ها
  • قابل حمل و جابه جایی در صورت لزوم
  • قابل استفاده در کنار گلدان ها و فضای سبز
  • نصب بدون عدم نیاز به تغییر دکوراسیون منزل
  • عدم نیاز به فضای بسیار و قابل اجرا در خانه های کوچک
  • با استفاده از پمپ آب را به صورت چرخه ایی به حرکت در می آورند که باعث صرفه جویی می شود.

اصول انتخاب آبنما

اصول انتخاب آبنما : 

برای انتخاب آبنما رعایت یک سری اصول لازم و ضروری است این اصول عبارتند از :

  1. محل آبنما
  2. سبک آبنما
  3. متریال آبنما
  4. اندازه آبنما
  5. ایمنی آبنما
  6. نگهداری آبنما

1- محل آبنما : 

یکی از اصول بسیار مهم در انتخاب آبنما ، محل قراری گیری آبنما می باشد. معمولا بهترین مکان برای قرار گیری آبنما ، جایی است که زیباترین منظره را به فضا ارائه دهد. از جمله مکان های مناسب برای قرار گیری آبنما ، فضای کنار تخته سنگ ها، کنار درختان ، مجاورت باغچه ها و کنار درب ورودی می باشد. حتما در زمان نصب آبنما از وجود لوله کشی و در صورت نیاز به نورپردازی و فواره از حضور برق مطمئن شوید.

آبنما در دکوراسیون

2- سبک آبنما : 

در حال حاضر آبنما ها در دو سبک کلاسیک و مدرن موجود هستند. انتخاب سبک آبنما بستگی به طراحی دکوراسیون مکان قرار گیری آبنما دارد. البته سلیقه شخصی شما نیز در انتخاب سبک آبنما اهمیت دارد. در صورت داشتن دکوراسیون کلاسیک در فضای منزل یا حیاط خود بهتر است از آبنما های کلاسیک استفاده کنید و برای فضا هایی با سبک مدرن ، بهترین انتخاب آبنما های ساده و مینیمال هستند.

آبنما در دکوراسیون

3- متریال آبنما : 

یکی دیگر از نکاتی که در انتخاب آبنما حائز اهمیت است نوع متریال مصرفی در ساخت آبنما می باشد. در ساخت آبنما های مدرن از متریال های مختلف مانند سنگ ، بتن ، سرامیک و شیشه استفاده می شود. هر یک از این متریال ها دارای مقاومت خاصی هستند که تاثیر بسزایی در انتخاب شما خواهند داشت. توجه به نوع متریال های مصرفی در طراحی فضای اطراف آبنما می تواند راهنمای خوبی برای انتخاب متریال آبنما باشد.

آبنما در دکوراسیون

4- اندازه آبنما : 

امروزه آبنما های مدرن به لحاظ ابعاد و اندازه در انواع متنوع و مختلفی وجود دارند. این تنوع به هر کسی کمک می کند تا مطابق با فضایی مورد نظر خود ،  آبنمای مناسبی را انتخاب نماید. نمونه های عمودی و دیواری آبنما به علت اشغال فضای کم تر ، بهترین گزینه برای فضا های کوچک محسوب می شوند. و آبنما های بزرگ تر که  با استفاده از تخته سنگ ، گیاهان طبیعی یا مصنوعی و برکه ساخته شده اند نیز مناسب فضا های بزرگ هستند.

آبنما در دکوراسیون

5- ایمنی آبنما : 

توجه به ایمنی آبنما یکی از نکاتی است که بایستی در انتخاب و خرید آبنما به آن دقت شود. به این علت که امکان دارد بعضی از آبنما ها برای کودکان و حیوانات خانگی خطر غرق شدگی، برق گرفتگی و لیز خوردن را ایجاد کنند.

آبنما در دکوراسیون

6- نگهداری آبنما :

یکی دیگر از نکاتی که در انتخاب آبنما تاثیر گذار است نحوه رسیدگی به آبنما و نگهداری از آن می باشد. آبنما های بتنی به نگهداری کم تری نیاز دارند. و بر خلاف آن ها آبنما های فلزی نیازمند مراقبت و نگهداری بیشتری هستند. این مدل آبنما ها بایستی در هوای سرد و مخصوصا فصل زمستان خشک نگه داشته شوند و آب لوله های آن ها نیز باید حتما تخلیه شود.

آبنما در دکوراسیون


حتما ببینید : جدید ترین رنگ‌ ها برای نقاشی ساختمان در سال ۲۰۱۹


مدل های مختلف آبنما : 

در حال حاضر آبنما ها در انواع مختلفی موجود هستند. مدل های مختلف آبنما عبارتند از:

  • آبنما های دیواری
  • آبنما های ترکیبی
  • آبنما های واتر وال
  • آبنما های آبشاری
  • آبنما های صخره ایی

1- آبنما های دیواری : 

آبنما های دیواری که با نام آبنمای عمودی نیز شناخته می شوند ، نوعی از آبنما ها هستند که به شکل صفحات عمودی و معمولا تخت طراحی می شوند. این مدل آبنما ها در مقایسه با سایر مدل ها فضای کم تری را اشغال می کنند و به همین علت در بیشتر فضا ها، هم کوچک و هم بزرگ قابل اجرا هستند.

2- آبنما های ترکیبی : 

این مدل آبنما به خوبی با هر سبکی که در دکوراسیون داخلی یا محوطه سازی به کار رفته باشد ، هماهنگی پیدا می کند.

3- آبنما های واتر وال :

همان گونه که از نام این مدل آبنما مشخص است ، بر روی سطح دیوار اجرا می شود. این نوع آبنما دارای یک دیوار سنگی یا بتنی است که آب از بالا روی سطح آن جریان پیدا می کند و به پایین می ریزد.

4- آبنما های آبشاری : 

این مدل آبنما برای ترکیب با استخر مناسب می باشد و جلوه خوبی به آن می بخشد. علاوه بر این شما می توانید از آن در کنار فضای سبز حیاط بهره ببرید.

5- آبنما های صخره ایی :

این مدل آبنما از جمله زیباترین آبنما ها به شمار می رود و معمولا در فضای حیاط و پاسیو مورد استفاده قرار می گیرند. این نوع آبنما به علت ابعاد و اندازه مناسب محیط های کوچک نمی باشد و تنها در فضا های بزرگ قابل اجرا هستند.

مدل های مختلف آبنما

مدل های مختلف آبنما

مدل های مختلف آبنما


این مطلب را هم ببینید :

دانلود VRay next 4.00.02 برای SketchUp Pro 2019