سلب مسئولیت: این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و مرجع دانلود معماری هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد.
در سالهای اخیر توجه به نورپردازی داخلی و خارجی ساختمان بیشتر شده است. تا قبل از این نورپردازی جزو امور واجب نبود و هزینه کمی برای آن کنار گذاشته میشد. اما با گذشت زمان تحقیقات علمی ثابت کرد که نورپردازی اهمیت ویژهای دارد و حتی روی سلامتی انسان تأثیر مستقیم میگذارد.
برخلاف باور اکثریت مردم هدف از نورپردازی فقط زیباسازی محیط نیست بلکه نورپردازی اصولی باعث افزایش ایمنی، بهبود عملکرد و حفظ سلامتی انسان میشود. بنابراین انتخاب تجهیزات نوری و نورپردازی فضای داخلی ساختمان به اندازه انتخاب رنگ، اندازه اتاق و دکوراسیون مهم است.
برای نورپردازی صحیح نیاز به استفاده از وسایل لوکس و گرانقیمت ندارید بلکه کمی خلاقیت و تخصص لازم است تا با همان وسایل موجود بیشترین تأثیرگذاری را رقم بزنید و در صورتی که تجهیزات لازم را ندارید میتوانید کلیهی آنها مانند انواع چراغها و لامپها را از فروشگاههای حضوری یا آنلاین لوازم روشنایی مانند miarze.com خریداری کنید. در این نوشته به اهمیت نورپردازی و تأثیر آن در معماری داخلی میپردازیم و سپس به سراغ تکنیکهای اصلی نورپردازی می رویم تا با این حیطه بیشتر آشنا شوید.
تأثیر نورپردازی در معماری داخلی
در طراحی معماری داخلی یک محیط، عوامل مختلفی دخیل هستند. یکی از این پارامترهای مهم نور است. برخی اوقات به نورپردازی در معماری داخلی اهمیتی داده نمیشود و در این در حالی است که در طراحی فضاها نورپردازی یک فاکتور تعیینکننده است. زیرا نور درک مخاطب را از فضا تغییر میدهد و شکلها، رنگها و بافتها را متفاوت جلوه میدهد. و همچنین در روحیات و خلق و خوی انسان تأثیر میگذارد. برای مثال اگر وارد یک فروشگاه بزرگ شوید و نور به اندازه کافی نباشد تمایلی برای خرید در مشتریان به وجود نمیآید و بر عکس آن یک ویترین نورپردازی شده مشتریان در حال عبور را به داخل مغازه میکشاند.
یک نورپردازی خلاقانه و متناسب با سایر اجزای محیط، خانه شما را به محیطی زیباتر تبدیل میکند. به ویژه اگر از متخصصین این حوزه کمک بگیرید و میان استفاده از نورهای طبیعی و مصنوعی توازن ایجاد کنید.
تأثیر نورپردازی در معماری آن قدر زیاد است که یک نورپردازی اصولی میتواند فضای موجود را بزرگتر و دلبازتر نمایش دهد و برعکس آن یک نورپردازی غیراستاندارد فضا را کوچکتر و دلگیرتر کند. این دلیل همان ترفندی است که طراحان نورپردازی در پروژههای خود اجرا میکنند. آنها با اجرای نورپردازی در قسمت دیوارها و گوشههای فضا محیط وسط را روشنتر و بزرگتر نشان میدهند.
نور در همه شاخههای هنر اهمیت بهسزایی دارد و در معماری نیز همین طور است. به عقیده طراحان نور حکم روح یک ساختمان را دارد. استفاده از بهترین مصالح و بهترین نقشهها بدون اجرای نورپردازی ناقص است. به همین دلیل روی نورپردازی داخلی و بیرونی ساختمان در روز و بهویژه شب تأکید میشود.
یک نورپردازی حرفهای با خرید تجهیزات متناسب و کاربردی و توجه به ویژگیهای دیگری مثل شدت نور، رنگ نور، زاویه پخش، نوع تجهیزات و… اتفاق میافتد و علاوه بر زیباتر شدن فضا و بهینه شدن مصرف انرژی، به طراحی داخلی ساختمانتان جلوه میبخشد.
انواع تکنیک نورپردازی در معماری داخلی
شناخت و آگاهی نسبت به تکنیکهای نورپردازی در معماری داخلی به شما کمک میکند تا نورپردازی تأثیرگذار و اصولی داشته باشید. در ادامه به مهمترین تکنیکهای نورپردازی داخلی میپردازیم.
نورپردازی عمومی یا محیطی
در نورپردازی محیطی یک سطح نور پراکنده و یکنواخت در محیط ایجاد میشود. این تکنیک نورپردازی جزو اصلیترین تکنیکهاست چرا که روشنایی کلی محیط را تأمین میکند. منظور از یکنواخت بودن نور این است که نباید قسمتی از محیط تاریک و سایر قسمتها روشن باشد. زیرا برخلاف باور رایج آنچه در نورپردازی عمومی اهمیت دارد حفظ تعادل در روشنایی است نه استفاده از ابزارهای روشنایی گوناگون.
در این روش نورپردازی در درجه اول از چراغهای سقفی و سپس از چراغهای زمینی و رومیزی استفاده میشود. در نورپردازی محیطی میتوان از یک منبع نوری تنها مثل چراغ سقفی یا لوستر استفاده کرد یا از چند چراغ در کنار هم کمک گرفت. البته استفاده از چند چراغ در گوشهها و زوایای مختلف محیط میتواند تمام فضای محیط را روشن کند و یک نورپردازی اصولی به شما بدهد.
نورپردازی متمرکز
نورپردازی متمرکز که با نام نورپردازی تأکیدی هم شناخته میشود یکی دیگر از تکنیکهای اصلی نورپردازی است. اگر به موزه رفته باشید حتماً در کنار تابلوها و مجسمههای ارزشمند این نوع نورپردازی را دیدهاید. جایی که نور محیط کمتشعشع است و با تاباندن نور چراغها یک شیء را برجستهتر نشان میدهند.
از نورپردازی متمرکز در منزل و محیطهای عمومی هم استفاده میشود. زمانی که نور اصلی محیط را به وسیله یک چراغ یا لوستر تأمین میکنید و برای برجستهتر کردن برخی قسمتها و اجسام از نور متمرکز استفاده میکنید.
از بهترین نمونههای چراغ متمرکز میتوان لامپهای دیواری مثل دیوارکوبها، چراغهای رومیزی و زمینی را نام برد. اگر در دکوراسیون منزلتان یک گیاه بزرگ یا تابلوها و دیوارکوبهای تزیینی دارید استفاده از چراغهای متمرکز را فراموش نکنید.
نورپردازی وظیفهای
نورپردازی وظیفهای یکی دیگر از تکنیکهای مهم است. این روش را میتوان نوعی نورپردازی متمرکز دانست، چون در نورپردازی وظیفهای نور بر یک قسمت خاص تمرکز دارد. نورپردازی وظیفهای زمانی به کار میآید که بخواهید فعالیتی که نیاز به دقت و نور بیشتر دارد را انجام دهید. این روش نورپردازی در انجام فعالیتهایی مثل خواندن، نوشتن، آشپزی، خیاطی و… که به نور بیشتر نیاز دارند کاربرد دارد.
این مدل نورپردازی ذهن را تحریک میکند و به تمرکز شما کمک میکند. از نورپردازی وظیفهای در فضاهای مختلف مانند اتاق کار، بالای میز ناهارخوری، بالای کانتر آشپزخانه، اطراف میز آرایش و… استفاده میشود. از مهمترین مزایای این روش نورپردازی افزایش تمرکز، دید بهتر و صرفهجویی در انرژی است.
اصول اولیه نورپردازی داخلی ساختمان
نورپردازی نیز مانند ساخت سایر بخشهای یک ساختمان یک فرایند حرفهای است و نیاز به تخصص دارد. استفاده از تکنیکهای نورپردازی در کنار هم و رعایت اصول اولیه آن به شما کمک میکند تا در این کار موفق عمل کنید. اگر قصد نورپردازی محیط داخلی منزل خود را دارید به این پارامترها توجه کنید:
استفاده از نور طبیعی
یکی از اصول مهم نورپردازی محیطهای مختلف استفاده از نور طبیعی خورشید تا حد توان است. یعنی هر چقدر محیط شما دارای نورگیر مطلوب است جلوی آن را نگیرید و بیشترین بهره را از آن ببرید. زیرا همان طور که گیاهان و حیوانات با نور طبیعی رشد میکنند، انسان نیز برای سالم بودن نیازمند نور آفتاب است. قرارگیری در معرض نور سالم خورشید انرژی و متابولیسم را افزایش میدهد و باعث تولید ویتامین دی و تقویت سیستم ایمنی میشود.
نقطه مقابل این موضوع هم صادق است. قرار گرفتن درازمدت در برابر نور آفتاب خطر دریافت اشعۀ مضر فرابنفش و ابتلا به بیماریهایی مثل پیری پوست، سرطان پوست و آب مروارید را افزایش میدهد. پس در استفاده از نور طبیعی باید اصل تعادل را حفظ کرد. بهرهگیری از نور طبیعی خورشید به صورت صحیح و اصولی علاوه بر حفظ سلامتی انسان به کاهش هزینههای انرژی هم کمک شایانی میکند.
بزرگنمایی ابعاد با نور
با شناخت اصول نورپردازی و به کارگیری تکنیکهای آن میتوانید ابعاد و اندازه فضای مورد نظرتان را بزرگتر جلوه دهید. برای مثال انتخاب رنگ نور متناسب با دکوراسیون و بهرهگیری از منابع با حجم نور بیشتر، فضا را بزرگتر جلوه میدهد. البته محل نصب این منابع نوری هم در بزرگنمایی محیط مؤثر است. استفاده از چراغ پنهان در زمین، چراغ دیواری و چراغهای ایستاده ارتفاع دیوار را از آنچه که هست بلندتر نشان میدهد.
تغییر حس و حال محیط
حتماً تا به حال به این نکته توجه کردهاید که هر محیطی حس و حال بهخصوصی دارد. انتخاب رنگها، زاویه و شدت نور و نوع نورپردازی تا حد زیادی روی حس و حال یک محیط اثر میگذارد. طراحان نورپردازی این ویژگیها را با توجه به عملکرد فضا انتخاب میکنند.
به عنوان مثال در محیطهای کاری مثل اداره از رنگ نور سفید استفاده میشود در حالی که در محیطهایی مثل کافه از رنگهای گرم و صمیمی برای دنج کردن فضا استفاده میشود.
برجستهسازی عناصر
سایه ها و بازتابهایی که در نورپردازی محیطی تشکیل میشوند، در ظاهر معماری و دکوراسیون تأثیر مستقیم دارد. در نورپردازی یک محیط باید به این پارامترها و تغییری که در محیط ایجاد میکنند توجه کرد. محل نصب تجهیزات و زاویه انتشار نور در آنها اهمیت زیادی دارد. با شناخت اصول نورپردازی میتوانید از منابع روشنایی مختلف برای برجستهسازی و تأکید بر عناصر معماری مورد نظر معماری کمک بگیرید.
تلفیق چند روش نورپردازی
معمولاً در نورپردازی محیطهای کاری مسکونی استفاده همزمان از چند روش نورپردازی توصیه میشود. در نورپردازی 3 تکنیک اصلی نورپردازی داریم که بالاتر به آنها پرداختیم. به کارگیری این تکنیکها در کنار همدیگر به صورت اصولی و هوشمندانه تأثیر شگرفی در نورپردازی معماری داخلی دارد.
استفاده مناسب از منابع نوری
اگر وارد یک فروشگاه تجهیزات نوری شوید با ابزارهای مختلف و متعددی روبرو هستید. در سالهای گذشته صنعت روشنایی پیشرفت زیادی داشته و منابع نوری تنوع بالایی دارند. شناخت این تجهیزات نوری و استفاده صحیح از آنها به شما کمک میکند تا نورپردازی اصولی داشته باشید و بیشترین تأثیر را بر زیبایی معماری داخلی بگذارید. استفاده از چند چشمه نوری متناسب با هم کاری است که طراحان حرفهای برای زیباتر جلوه دادن معماری داخلی و بالا بردن ایمنی انجام میدهند.
نورپردازی بخشهای مختلف ساختمان
نورپردازی معماری داخلی را نباید کم اهمیت شمرد. آنچه در نورپردازی معماری داخلی مهم است تناسب میان روشنایی و کارکرد هر فضاست. کاربرد اصلی نورپردازی تأمین روشنایی و افزایش زیبایی محیط است. اما هر کدام از بخشهای محیط دارای اصول نورپردازی خاص خود هستند، زیرا کارکرد هر کدام با دیگری متفاوت است. در ادامه اصول اولیه و کلی نورپردازی معماری داخلی هر قسمت از محیط را با هم مرور میکنیم.
اتاق نشیمن
اتاق نشیمن هر خانه قسمتی است که بیشترین استفاده را دارد. در نورپردازی اتاق نشیمن توصیه میشود که دو نوع نورپردازی عمومی و متمرکز را به صورت محدود و ترکیبی استفاده کنید. نورپردازی عمومی فضای کلی محیط را روشن میکند و نورپردازی متمرکز برای برجستهسازی بخشهای خاص یک محیط لازم است. طراحان خبره از از چندین منبع نوری مختلف مثل لوستر، آباژور، مهتابی دیواری و چراغهای سقفی در نورپردازی اتاق نشیمن استفاده میکنند.
سالن غذاخوری
در خانهها و ادارات قسمتی به فضای اتاق غذاخوری اختصاص دارد. تنظیم نور این محیط را دلچسبتر میکند و به افراد آرامش تزریق میکند. برای تأمین روشنایی عمومی فضا میتوان از لوستر یا نور سقفی استفاده کرد و برای بخشهای مثل بالای میز یا در بالای تابلوها نیز نور اختصاصی نصب کرد. اگر هم محیط اتاق غذاخوری شما دارای نور طبیعی آفتاب است حتماً از آن بهره بگیرید.
آشپزخانه
از قدیم گفتهاند قلب هر خانه آشپزخانه آن است پس نباید از نورپردازی آن غافل بود. در نورپردازی آشپزخانه استفاده از نور طبیعی اولویت دارد، اما در صورت نبود روشنایی کافی باید از نورهای مصنوعی در شب نیز استفاده کرد. یکی از اصول مهم در نورپردازی آشپزخانه این است که روشنایی آن به اندازه کافی باشد زیرا آشپزی نیاز به دقت زیادی دارد.
برای روشن کردن فضای کلی آشپزخانه از یک روشنایی عمومی مثل لوستر یا دیوارکوب هالوژنی کمک بگیرید و قسمتهای مهم مثل زیر هود، بالای سینک، روی کابینت و کانتر را با نورپردازی تأکیدی بهینه کنید. استفاده از منبع روشنایی فقط منحصر به چراغهای سقفی در سقف آشپزخانه نیست بلکه بهتر است کمی خلاقیت به خرج دهید و برای کابینتهای دیواری، بالای اجاق و درون قفسهها هم منبع نوری مناسب نصب کنید.
اتاق خواب
اتاق خواب یکی از بخشهای اصلی هر خانه است چرا که محل آرامش و خواب است و به طور مستقیم با سلامت انسان ارتباط دارد. یک نورپردازی اصولی با فراهم کردن یک محیط آرامبخش شما را از شر مشکلاتی مثل بیخوابی و سردرد نجات میدهد. برای داشتن یک نورپردازی عالی باید به فاکتورهایی مثل رنگ نور، زاویه نور، نوع چراغها و محل نصب آنها توجه کرد.
برای روشن کردن عمومی فضای کلی اتاق خواب نصب یک چراغ سقفی توصیه میشود و برای بخشهایی مثل میز آرایش، کمد لباس، میز پاتختی و دیوار پشت تلویزیون نیز استفاده از چراغ آویز، آباژور، نوارهای ال ای دی و چراغهای دارای حسگر پیشنهاد میشود.
اتاق کودک
نورپردازی اتاق خواب کودک به اندازه نورپردازی اتاق زوجها اهمیت دارد و نباید از آن غافل بود. یکی از مهمترین چیزها در نورپردازی اتاق خواب کودک وضعیت نور اتاق است. نور طبیعی آفتاب برای سلامتی و رشد کودک مفید است. اگر کودک شما سن کمی دارد و نگران بیدار شدن او در نیمه شب هستید می توانید از چراغهای دارای حسگر استفاده کنید. اگر هم کودک شما به مدرسه میرود و میز مطالعه دارد خرید چراغ مطالعه برای انجام تکالیف را از یاد نبرید.
حمام و سرویس بهداشتی
نورپردازی حمام و سرویس بهداشتی ساده است و نیاز به تجهیزات زیادی ندارد. نورپردازی این فضاها باید بدون سایه و طبیعی باشد تا افراد بتوانند تصویر خود را به وضوح در آینه ببینند. بهترین کار در نورپردازی سرویس بهداشتی، استفاده از نور سفید یا چراغی است که نور آن به نور طبیعی خورشید نزدیکتر باشد. یک چراغ برای روشنایی فضای عمومی و یک چراغ دیگر برای روشنتر کردن فضای جلوی آینه کافی است.
هنگام خرید چراغ برای سرویس بهداشتی، فراموش نکنید که چراغ فلورسنت، بعضی از رنگها را تغییر میدهد و تصویر شما را به صورت غیرواقعی در آینه نشان میدهد.
نورپردازی راه پله
راهرو و راه پله معمولاً جزو فضاهایی است که به نورپردازی آنها اهمیت زیادی داده نمیشود. در حالی که نصب نور مخفی در دیوارهای کناری راه پله و همچنین قرار دادن نورهای مخفی در زیر پلهها باعث راحتی عبور و مرور در شب میشود. در راهروهایی که سقف آنها بلند است نصب چراغ آویز یا لوستر پیشنهاد میشود.
نورپردازی اداره
از محیطهای مسکونی که بگذریم به محیطهای کاری مثل اداره و دفتر کار میرسیم. جایی که افراد ساعتهای طولانی در آن مشغول به کارند و باید دارای نورپردازی بهینه و اصولی باشد. یک نورپردازی غیراصولی راندمان کاری افراد حاضر در محیط را کم میکند و آنها به مرور دچار خستگیهای روحی یا سردرد میشوند. در دفاتری که کارمندان با رایانه کار میکنند فضای بالای میزها باید دارای نور کافی باشد.
سخن پایانی
در این مطلب به اهمیت نورپردازی و تأثیر آن در معماری داخلی پرداختیم. در ادامه تکنیکهای نورپردازی داخلی را بررسی کردیم و اصول نورپردازی بخشهای مختلف یک ساختمان را شرح دادیم. با این حساب فکر میکنیم تا اینجا اهمیت نورپردازی برای شما روشن شده باشد. نورپردازی هرکدام از قسمتها و فضاهای محیط اصول خاص خود را دارد. به همین دلیل بهتر است از یک طراح و متخصص این کار کمک بگیرید.
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و سایت مرجع دانلود معماری هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد. محتوای این مطلب تبلیغاتی بوده و توسط سفارش دهنده تبلیغ آماده شده و سایت مرجع دانلود معماری مسئولیتی درباره محتوای آن ندارد. قبل از هر اقدامی سایت هدف و صحت خدمات یا محصولات را کاملا بررسی کنید.
نظرات (0)