اصول طراحی خانه ضد آلرژی
اطلاعات شما در رابطه با آلرژی به چه اندازه است؟ آیا شما دچار بیماری آلرژی هستید؟ آیا می دانید در محیط خانه بایستی چه اقداماتی برای کاهش آلرژی انجام دهید؟ آیا از این موضوع اطلاع دارید که در محیطی که در آن زندگی می کنید می تواند تاثیرات مثبت و منفی بر روی آلرژی شما ایجاد کند؟ در ادامه این مطلب به تمامی این سوال ها پاسخ داده شده و با نحوه طراحی یک خانه ضد آلرژی و محیطی سالم برای خود و اعضای خانواده تان آشنا خواهید شد.
آلرژی چیست؟
در حقیقت آلرژی واکنش بدن نسبت به شرایط آب و هوا و بعضی از مواد غیر مضر و یا واکنش های روانی بدن نسبت به برخی مواد موجود در اطراف ما است. سیستم دفاعی بدن که به طور طبیعی از جسم محافظت می کند ، در برخی از انسان ها نسبت به بعضی مواد غیر مضر ، عکس العمل های شدید نشان می دهد که به این واکنش بدن حساسیت شدید و آلرژی گفته می شود و به آنتی ژن هایی که باعث بروز این واکنش های آلرژیک میشوند ، آلرژن گفته می شود. واکنش های آلرژیک تنها یک نوع نیستند ، بلکه امکان دارد به دلایل مختلفی بروز کرده ، و در نقاط مختلفی از بدن خود را نشان دهد و دارای شدت های متفاوتی می باشد. برای داشتن یک خانه ضد آلرژی و سالم بهتر است از متریال سازگار با محیط زیست استفاده کنید. به این علت که این متریال ها علاوه بر کاهش آسم ، آلرژی موجب ایجاد محیطی سالم و بهداشتی در منزل شما می شوند.
محل تجمع آلرژی زا ها در محیط خانه :
آیا شما یا یکی از اعضای خانواده تان دچار مشکل آلرژی هستید؟ افرادی که آلرژی دارند نسبت به محرک های بیرونی بسیار حساس هستند. حتی امکان دارد در تمیز ترین بخش های خانه نیز عوامل آلرژی زا باقی بمانند. در تمام گوشه و کنار خانه و حتی مناطقی که انتظارش را ندارید نیز ممکن است کنه گرد و غبار و یا موی حیوان خانگی شما در آن جمع شوند. به عنوان مثال ، امکان دارد در گلدان گیاهان زنده ایی که به عنوان عناصر دکوراتیو در خانه مورد استفاده قرار می گیرند نیز عوامل آلرژی زا وجود داشته باشد و بدین ترتیب در تمام نقاط خانه پخش شوند. برای جلوگیری از بروز این مشکلات بایستی از آب دادن بیش از حد به گل ها اجتناب کنید ، برگ های خشک گلدان را جمع کنید و در زیر گلدان ها پارچه و یا پد مخصوص قرار دهید. در ادامه این مطلب با نقاط تجمع آلرژی زا ها در محیط خانه آشنا خواهید شد.
1- حیوانات خانگی :
در صورت داشتن حیوان خانگی ، بایستی بدانید که سلول های مرده جدا شده از پوست حیوانات ، بر روی تخت خواب ، مبل و فرش ها چسبیده و باعث بروز آلرژی می شوند. هم چنین آلرژن هایی مانند کنه گرد و غبار و شوره حیوانات نیز می توانند به بدن این حیوانات بچسبند. به همین علت بهتر است حیوانات خانگی خود را بیرون از اتاق خواب نگهداری کنید. علاوه بر این توصیه می شود محل نگهداری حیوانات به طور مرتب با جارو برقی تمیز شود و پس از نوازش و بازی کردن با حیوانات خانگی ، حتما دست های خود را بشویید.
2- فرش و گلیم :
فرش ها و گلیم ها نیز جزء وسایلی هستند که باعث جمع شدن گرد و خاک و کنه ها بر روی زمین می شوند. کنه گرد و غبار نیز از جمله عواملی هستند که باعث بروز آلرژی می شوند. بنابراین در صورتی که دچار مشکل آلرژی هستید بایستی به طور مرتب فرش ها را تمیز کرده و یا حتی آن ها را از خانه جمع کنید.
3- کتاب ها :
کتاب ها با وجود این که غذای روح و ذهن انسان محسوب می شوند ، اما از سویی غذای حشرات کوچک نیز هستند. کنه گرد و غبار ، شپش کتاب و قارچ از جمله مواردی هستند که می توانند در داخل کتاب ها رشد کنند. برای این که از بروز چنین اتفاقی جلوگیری کنید ، بایستی کتاب ها را داخل جعبه های در بسته نگه داری کنید و یا به طور مرتب آن ها را تمیز کنید.
4- مبلمان روکش دار :
یکی دیگر از نقاط تجمع کنه گرد و غبار ، مبلمان های روکش دار هستند. به همین دلیل بایستی به طور مرتب و مداوم مبلمان ها را با استفاده از جارو برقی گرد گیری نموده و یا از پارچه هایی مانند چرم ، الیاف مصنوعی یا پارچه های لطیف استفاده کنید. به این دلیل که این نوع پارچه ها آلرژی کمتری را ایجاد می کنند.
5- تخت خواب :
تخت خواب راحت ترین مکان برای استراحت کردن انسان است ، اما به همان اندازه نیز بهترین مکان برای جمع آوری کنه گرد و غبار محسوب می شود. برای جلوگیری از تجمع کنه گرد و غبار بایستی حتما از یک روکش برای تشک ، لحاف و بالش های خود استفاده نمایید و به طور مرتب و مداوم هر هفته این روکش ها را با آب گرم شسته و از ملحفه های شسته نشده استفاده نکنید.
6- سر دوش های حمام و شلنگ های آب :
معمولا در سر دوش های حمام و شلنگ های آب ، زنگ زدگی هایی به وجود می آید که وجود قارچ علت بروز این مشکل می باشد. به همین علت برای جلوگیری از بروز این مشکل بایستی به شکل مداوم و مرتب سرویس بهداشتی خود را تمیز و خشک نگه دارید. و تمام سطوح را با استفاده از سفید کننده ها تمیز و ضد عفونی کنید تا قارچ ها و کپک های سیاه رنگ بین کاشی ها و دیگر نقاط را از بین ببرید.
7- آشپزخانه :
آشپزخانه یکی از مناسب ترین مکان ها برای ایجاد کپک و قارچ محسوب می شود. و علت آن نیز آبی مورد استفاده در آشپزخانه و سینک ظرفشویی می باشد. زیرا فضای مرطوب بهترین مکان برای ایجاد کپک و قارچ به شمار می رود. به همین علت بایستی به طور مداوم و مرتب آشپزخانه را تمیز و ضد عفونی نمایید و مواد غذایی کپک زده را در داخل سطل های در بسته بریزید.
8- سیستم های تهویه مطبوع هوا :
یکی دیگر از مکان های مناسب برای ایجاد کپک و قارچ ، سیستم های تهویه مطبوع هوا می باشند. به همین علت باید از فیلتر های ضد حساسیت در این دستگاه ها استفاده نمایید و آن ها را به طور مرتب تمیز کنید.
حتما ببینید : طراحی آپارتمان 32 متری با اتاق خوابی پنهان پشت دیوار کشویی
کاهش میزان آلرژن ها :
به یاد داشته باشید که نخستین عاملی که کیفیت زندگی شما و اعضای خانواده تان را تحت تاثیر قرار می دهد ، کاهش میزان آلرژن های موجود در خانه است.
از بروز زنگ زدگی و کپک جلوگیری کنید :
نخستین اقدام برای جلوگیری از بروز زنگ زدگی و کپک این است که هر وسیله و سطحی که به علت رطوبت آسیب دیده و یا بر روی آن زنگ زدگی ایجاد شده است را از سطح خود جدا کرده و تا حد امکان پوشش ها و دیوار پوش ها را با چوب بلوط ، بتن و یا وینیل تعویض کنید. در صورتی که ساکن یک منطقه با آب و هوای مرطوب هستید ، بهتر است از دستگاه های رطوبت گیر برای کاهش میزان رطوبت هوای خانه استفاده کنید. برای سیستم های گرمایشی ، سرمایشی و تهویه مطبوع خانه نیز حتما از فیلتر هایی استفاده کنید که کیفیت بالایی داشته باشند. و حتما آن ها را مرتبا تعویض نمایید. بایستی پنجره های خانه را نیز به طور مرتب تمیز کنید و به شکل مداوم آن ها را کنترل نمایید تا از بروز کپک و زنگ زدگی بر روی آن ها جلوگیری کنید. تعویض پرده های چوبی و کرکره ایی با پرده های پارچه ایی و قابل شستشو نیز ضرورت دارد.
کاهش آلرژن ها و گرد و غبار موجود در هوا :
برای داشتن یک خانه ضد آلرژی بایستی در اتاق خواب از تشک های ضد آلرژی و ضد کنه استفاده نمایید و هفته ایی یک بار باید تمام روتختی ها ، ملحفه ها ، زیر پایی ها و پرده های اتاق خواب شسته شود. حتما شست و شوی منسوجات مورد استفاده در اتاق خواب با حداقل دمای ۶۰ درجه سانتی گراد انجام شود. هر هفته کف خانه را جارو برقی زده و سپس با مواد شوینده پاک کنید. حتما از جارو برقی های دارای فیلتر ضد حساسیت و گرد و خاک استفاده کنید. فرش ها نیز بایستی مرتبا شسته و تمیز شوند. توصیه می شود از مبلمان و اکسسوری هایی استفاده کنید که از جنس چرم ، فلز و چوب ساخته شده باشند زیرا تمیز کردن آن ها ساده و راحت تر است. هم چنین از کاربرد بیش از اندازه لوازم دکوری و تزئینی خودداری کنید زیرا بهترین مکان برای جمع شدن گرد غبار هستند. حتما از سیستم تهویه هوا استفاده نمایید و در صورت امکان در هنگام خواب باعث ایجاد جریان هوای تازه در اتاق شوید تا از جمع شدن آلرژن ها در یک نقطه جلوگیری کنید.
جلوگیری از جمع شدن ظروف در سینک ظرفشویی :
امکان دارد این موضوع بی اهمیت به نظر برسد. اما شستن بلافاصله ظرف ها و خشک کردن آن ها موجب کاهش رطوبت موجود در هوا خواهد شد. هم چنین توصیه می شود از نگهداری مواد کپک زده خودداری کنید و در صورت وجود مواد خوراکی کپک زده خیلی سریع آن ها را از محیط خانه خارج کنید. هم چنین خشک نگه داشتن سینک ظرفشویی به شکل مرتبط نیز مانع از ایجاد هر گونه کپک خواهد شد.
تمیز نگه داشتن سرویس بهداشتی :
یکی دیگر از مکان های مناسب برای ایجاد قارچ و زنگ زدگی حمام می باشد. بنابراین برای داشتن یک خانه ضد آلرژی بایستی تمام دیوار ها و سقف حمام مرتبا تمیز نگه داشته شوند. در صورت خراب بودن شیرآلات حمام بایستی سریعا اقدام به تعویض و یا تعمیر آن بکنید. هم چنین پس از هر بار استفاده از حمام ، بایستی دیوار ها و درب آن را خشک کنید. اکسسوری های موجود در سرویس بهداشتی را نیز تمیز و خشک نگه دارید و مدام هوای آن را تهویه کنید.
بررسی سبک تمیزی خود :
گاهی مواقع امکان دارد برخی از مواد شوینده موجب افزایش میزان آلرژن های موجود در هوا شوند. مواد شیمیایی سمی و مواد تمیز کننده با بوی شدید می توانند باعث کاهش کیفیت هوای خانه شده و تنفس شما را دچار مشکل کنند. به همین علت توصیه می شود برای تمیز کردن دستشویی ، سینک و یا صفحه کابینت ها از مواد طبیعی مانند سودا ، سرکه سیب و یا لیمو به جای مواد شیمیایی استفاده کنید. هم چنین می توانید با ترکیب دو لیوان آب ، سه قاشق غذا خوری صابون مایع و 20 قطره از روغن درخت چای و یا لاوندر که اسانس های ضد عفونی کننده هستند ، یک اسپری تمیز کننده بسازید.
کنه های گرد و غبار در خانه ضد آلرژی :
کنه های گرد و غبار یکی از عوامل ایجاد آلرژی هستند. این کنه های گرد و غبار که در زیر درب ، زیر تخت خواب و در گوشه و کنار خانه جمع می شوند ، به میزان چشمگیری بر روی سلامتی انسان تاثیر می گذارند. بنابراین توصیه می شود به موارد زیر توجه کنید تا از بروز تجمع کنه های گرد و غبار در خانه جلوگیری شود:
1- باز کردن کنترل شده پنجره ها :
در واقع پنجره ایی که به منظور ایجاد و استشمام هوای تازه باز می شود. گرد و غبار را به داخل خانه وارد می کند. حتی توری پنجره ها نیز نمی توانند از ورود این ذرات میکروسکوپی به داخل خانه جلوگیری کنند.
2- استفاده از تهویه کننده هوا :
تهویه کننده ها هوای خانه را خنک کرده و آن را خشک نگه می دارند و موجب ایجاد فضایی فرح بخش می شوند. هم چنین دستگاه های رطوبت گیر از ایجاد آلرژن های رو به رشد در مناطق مرطوب جلوگیری می کنند.
در حال حاضر تقریبا از هر ۵ کودک یک نفر دچار آلرژی می باشد و از هر ۱۰ کودک و ۴ انسان بالغ ، یک نفر مبتلا به بیماری آسم است. 90 درصد ابتلا به بیماری آسم در کودکان منشا آلرژیک دارد که به آن برونشیت آلرژیک گفته می شود. میزان آلرژی چه در کشور ما و چه در کل دنیا ، نسبت به کنه گرد و غبار هر روز رو به افزایش است. امکان دارد انسان ها کنه گرد و غبار موجود در خانه را با میکروب ها اشتباه بگیرد. اما باید بدانید که این دو مورد با هم تفاوت دارند. کنه گرد و غبار خانگی دسته ایی از موجودات ریز میکروسکوپی می باشد که با چشم دیده نمی شود و از سلول های مرده پوست انسان تغذیه می کنند. این کنه ها با آزاد سازی پروتئین در هوا موجب ایجاد آلرژی در انسان می شوند. کنه های گرد و غبار علاقمند به محیط های گرم و مرطوب هستند. اتاق خواب ها بهترین مکان برای افزایش آن ها است زیرا سلول های مرده پوست انسان در اتاق خواب بسیار زیاد می باشد.
کاهش میزان کنه های گرد و غبار در محیط زندگی افراد مبتلا به آلرژی ، هدف اصلی درمان بیماری های آلرژیک است. برای این موضوع روندی وجود دارد که باید آن را دنبال کنید.
جمع کردن فرش های موجود در خانه مهم ترین اقدام در این روند محسوب می شود. به این علت که فرش های موجود در منزل چه دست بافت و چه ماشینی و حتی بافته شده از الیاف مصنوعی بهترین مکان برای رشد کنه های گرد و غبار هستند. به همین علت حتی فرش های آنتی باکتریال نیز نمی توانند از افزایش کنه های گرد و غبار خانگی جلوگیری کنند. این کنه ها به علت سنگین بودن ، مدت زیادی در هوا باقی نمی ماند و بر روی زمین می نشینند. بنابراین به هنگام راه رفتن بر روی زمین ، این گرد و غبار از زمین بلند شده ، به سیستم تنفسی انسان راه پیدا کرده و مجددا بر روی زمین می نشیند. با وجود این که دستگاه های بخار شور به علت تولید حرارت بالایی باعث از بین رفتن این کنه ها میشوند ، اما نمی توانند ذرات باقی مانده از آن ها را از بین ببرند. به همین علت توصیه می شود گلیم های نازک قابل شستشو در ماشین لباسشویی را جایگزین فرش های ضخیم کنید.
شستن گلیم ها در دمای 60 درجه سانتی گراد ، علاوه بر از بین بردن کنه ها ، موجب خارج شدن مابقی آن ها از فرش می شود. گلیم هایی را که امکان شستن آن ها در دمای 60 درجه سانتی گراد وجود ندارد را نیز باید در دمای حداقل 40 درجه سانتی گراد شسته شود. و در مکانی خارج از اتاق فرد مبتلا به آلرژی مورد استفاده قرار گیرد. به این نکته توجه داشته باشید که کنه های گرد و غبار در هوای مرطوب تولید مثل می کنند. به همین علت بایستی رطوبت موجود در خانه به میزان 50 درصد باشد. بنابراین باید با استفاده از یک دستگاه رطوبت سنج و رطوبت موجود در خانه را کنترل نمایید. در صورتی که میزان رطوبت از ۵۰ درصد کمتر باشد بهتر است از دستگاه های بخور و رطوبت زا استفاده شود و اگر این میزان بیش از ۵۰ درصد باشد باید از دستگاه رطوبت گیر استفاده کنید تا همیشه رطوبت خانه به میزان مناسب باقی بماند.
چه عواملی باعث ایجاد آلرژی در نقاط مختلف خانه می شوند :
1- اتاق نشیمن :
اتاق نشیمن یکی از پرکاربرد ترین مکان های خانه محسوب می شود. به همین علت بهترین مکان برای جمع شدن کنه های گرد و غبار می باشد. هم چنین کودکانی که در معرض عواملی مانند دود سیگار و یا هر نوع توتون دیگر قرار می گیرند ، احتمال مبتلا شدن به آسم و سایر بیماری های تنفسی در آنان بیشتر است به همین علت اگر دخانیات استعمال می کنید حتما این کار را در فضای باز انجام دهید. به یاد داشته باشید که کف خانه را مرتبا با جارو برقی تمیز کنید و در صورت داشتن حیوان خانگی ، حتما مو های آن را از تمام نقاط خانه پاک کنید. و هر روز کف خانه و مبلمان بایستی با جاروبرقی تمیز شود. اگر از سیستم گرمایشی مانند شومینه استفاده می کنید نیز هواکش آن را کنترل کنید ، به علت این که در صورت عدم کار کردن درست هواکش ، مونواکسید تولید شده توسط شومینه می تواند آلرژی را تشدید کند.
2- اتاق خواب :
معمولا مبلمان و دکوراسیون اتاق خواب گرد و خاک را به خود جذب می کنند. به همین علت بایستی مرتبا منسوجات و پرده های موجود در اتاق خواب تمیز و شسته شوند. هم چنین برای داشتن خانه ضد آلرژی بایستی حداقل هفته ایی یک بار بایستی ملحفه ها با آب گرم شسته شوند. و از بالش ها و تشک های آنتی آلرژیک استفاده شود. هم چنین میزان رطوبت اتاق خواب بایستی مابین ۳۰ تا ۵۰ درصد باشد. معمولا کنه های گرد و غبار در سطوحی مانند فرش ها و روکش مبلمان زندگی می کنند ، به همین علت مرتبا آن ها را تمیز کرده و با یک دستمال مرطوب آن ها را پاک کنید.
3- آشپزخانه :
به یاد داشته باشید که در آشپزخانه ، از لوازمی مانند فر احتمال نشت گاز وجود دارد. هم چنین برای تمیز نگه داشتن آشپزخانه از مواد شیمیایی بسیاری استفاده می شود. تمامی این موارد می توانند باعث ایجاد آلرژی شوند. به همین علت برای داشتن خانه ضد آلرژی باید مرتبا هوای آشپزخانه را تهویه نمایید و مواد شیمیایی را در مکان مناسب نگه داری کنید.
این مطلب را هم ببینید :
مستند تونل هوشمند – طراحی و ساخت تونل 97 کیلومتری
نظرات (0)