سبک  معماری پرش کیهانی  – غیر خطی

معماری پرش کیهانی  : فردی که در سال 1995 در کتاب خود به نام پرش کیهانی، این نظریات جدید علمی و فلسفی را وارد حوزه معماری نمود، چارلز جنکز بود. بر اساس نطریات جدید وی  معماری باید معلول باشد. بدین معنی که معماری باید معلول دیدگاه انسان از خود و از جهان پیرامون خود معماری باید معلول شرایط امروز باشد. به همین ترتیب او بیان می کند که اگر در دنیای سنت، فرم تابع سنت و در دنیای مدرن فرم تابع عملکرد بوده است پس در دنیای امروز فرم باید تابع دیدگاه جهانی باشد. جنکنز بر اساس نظریه پیچیدگی و به نقل از فیلیپ اندرسون در پاسخ به شعار کمتر بیشتر است میس وندرو شعار بیشتر متفاوت است را اعلام کرد.

معماری پرش کیهانی

 

بسیاری از معماران دهه 80 مثل  پیتر آیزنمن، فرانک گهری و دنیل لیبسکیند که تحت تاثیر سبک دیکانستراکشن بودند ابتدا به سمت سبک فولدینگ گرایش پیدا کردند، سپس  از اواسط دهه 90 میلادی، مبانی نظری معماری خود را بر اساس مباحث جدید علمی مطرح شده بنا کردند و روند پیدایش و تکامل را در طرح های معماری خود پیاده کرده اند. می توان در آثار و ساختمان های آن‌ها  روند طراحی و پیدایش مشابه صورتی است که در مقیاس بزرگتر آن یعنی گیهان صورت می پذیرد.

معماری پرش کیهانی

 


حتما ببینید : معماری پست مدرن


طرح فرانک گهری برای موزه گوگنهایم در شهر بیلبائو یکی از ساختمان های معروف ساخته شده در سبک معماری پرش کیهانی است. به اعتقاد جنکز این ساختمان یکی از سه ساختمان مهم سبک معماری پرش کیهانی است که بسیاری از مبانی این سبک در این ساختمان مشاهده می شود. جنکز ایرادهایی نیز از این بنا گرفته است که یکی از آن‌ها یک اندازه بودن صفحات تیتانیوم بر روی سطوح با انحنای متفاوت ساختمان است. در نقطه مقابل آن تعاریف بسیاری نیز از این بنا بیان شده که یکی از آنها را فلیپ جانسون اظهار داشته که می گوید کار گهری گفتاری نیست، این هنر است. من همواره گفته ام؛ کلام هنر را از بین می برد.

از جمله کارهای جدید و اخیر گهری که همگی آنها نمایشی از هندسه فراکتال، پیچیدگی و آشفتگی و معماری شدن به جای معماری بودن است می توان موزه جدید گوگنهایم در جزیره سعدیات در ابوظبی، دانشکده مدیریت در دانشگاه کیس وسترن در کلیولند، تالار کنسرت والت دیزنی در لس آنجلس، موزه هنر مدرن سامسونگ در سئول را نام برد.

معماری پست مدرن

جنکز به عنوان آغاز کننده‌ی این نظریات جدید معماری، ضوابط آن را در هشت قسمت تعریف نموده است که شامل موارد ذیل است :

  • توجه به علم خصوصا علم معاصر در مورد مباحث نشانه های کیهانی
  • تصدیق زمان وبرنامه اجباری و چرخه طبیعی و کثرت گرایی
  • تجلیل از گوناگونی و تنوع و دگرگونی
  • نمایش مبدا کیهانی سازماندهی خودی وظاهر شدن و پرش به یک سطح بالاتر یا پایین تر
  • ساختمان مجاور طبیعت با استفاده از گفتمان طبیعی
  • عمق سازماندهی،چند ظرفیتی،و پیچیدگی و مرز آشفتگی
  • ایجاد گوناگونی از طریق روش های تکه چسبانی (کولاژ)
  • بیان موضوعات به صورت نشانه های دو گانه یعنی نشانه های زیبایی و نشانه های ایده ها

در باب نام این سبک معماری باید گفت که به اعتقاد جنکز، این سبک را معماری ارگانیک نیز می توان نام نهاد چون بر اساس پیدایش در یک کیهان ارگانیک استوار است. اما چون با معماری ارگانیک فرانک لوید رایت دارای تشابه اسمی است پس چارلز جنکز نام هایی چون معماری پیدایش کیهانی،  معماری پرش کیهانی و معماری غیرخطی را برای این سبک معماری پیشنهاد نمود.


این مطلب را هم ببینید: دانلود آبجکت تخت خواب